Zelf maken bloempot wordt buitenkachel | DIY

Als de zon nog niet sterk genoeg is, moeten we onze eigen warmte maken. Styliste Agaath Mulder laat ons zien hoe we eenvoudig een knus en warm buitenkacheltje kunnen maken. Moeilijk is het niet om zelf een kacheltje te bouwen, zegt Agaath. ,,Wel is het heel belangrijk dat je hittebestendige verf gebruikt, zoals radiatorverf. Anders wordt het brandgevaarlijk.”

Van oude tuinpotten maak Agaath Mulder een tuinkacheltje

Van oude tuinpotten maak Agaath Mulder een tuinkacheltje Foto: Jilmer Postma

Lees meer over
Wonen

Laat de verf ook heel goed drogen. En is je kachel klaar, blijf dan voorzichtig, want hij wordt gloeiend heet. ,,Niet in de buurt van kleine kinderen neerzetten dus. Wacht na het uitblazen van de waxinelichtjes ook geruime tijd voordat je de potten aanraakt, anders brand je je vingers!”

Dit heb je nodig

  • Stoeptegel of stenen schaal
  • Grote bloempot terracotta
  • Kleinere bloempot terracotta
  • 2 onderschaaltjes terracotta
  • 4 waxinelichtjes
  • Een kuipje van een waxinelichtje
  • Hittebestendige verf
  • Kwast

Hoe maak je een buitenkachel?

Neem om te beginnen een grote en een kleine terracotta pot en twee terracotta onderschaaltjes. ,,Die heeft bijna iedereen nog wel ergens liggen, in de schuur of in de tuin.”

Verf de potten en de schaaltjes met hittebestendige verf ( foto 1 ). Agaath koos een warme tint rood. ,,De kleur van de liefde.” Natuurlijk kun je elke andere kleur kiezen die je wilt.

Agaath: ,,Terracotta is makkelijk te verven, omdat het goed absorbeert. De verf zuigt er mooi in, en daardoor is het snel droog. Waarschijnlijk na een uurtje al. Wil je het droogproces versnellen, dan kun je er ook nog de föhn op zetten.”

Als alles goed droog is, kunnen we het kacheltje gaan opbouwen. Leg eerst de stoeptegel of schaal op de gewenste ondergrond. ,,Doe dit direct op de plaats waar je het kacheltje wilt hebben, want je kunt hem straks niet meer verplaatsen”, waarschuwt Agaath. Leg dan beide onderschaaltjes op de kop hier bovenop ( foto 2 ). Tussen de schaaltjes moet genoeg ruimte zijn voor de vier waxinelichtjes.

Steek nu de waxinelichtjes aan en zet ze in een vierkantje tussen de beide schaaltjes ( foto 3 ). Neem dan de kleinste van de twee potten en zet die omgekeerd over de waxinelichtjes, steunend op de schaaltjes.

Neem nu een leeg kuipje van een waxinelichtje en vouw dit naar binnen toe dicht ( foto 4 ). Het platte stukje metaal fungeert als afsluiter van de pot. Dek er het gat in de bodem van de kleine pot mee af ( foto 5 ). Je kunt hiervoor ook een propje aluminiumfolie nemen, of een platte steen. ,,Als het gat maar goed dicht is. De warmte wordt daardoor verzameld in de binnenpot, en die gaat straks de buitenste pot verwarmen.”

De grote pot plaatsen we over de kleinere, ook weer steunend op de onderschaaltjes ( foto 6 ). ,,Het gat hiervan blijft open en dient als een soort schoorsteentje. Als de waxinelichtjes een poosje branden gaat je zelfgemaakte kacheltje een heerlijke warmte afgeven. Maar nogmaals: denk erom, niet aanraken, want de pot wordt gloeiend heet.”

Het kacheltje is ook perfect om kleine ruimtes mee te verwarmen, of in de zomer bij de tent. ,,Als je in plaats van waxinelichtjes dan citronellakaarsjes gebruikt, verjaag je er bovendien de muggen mee.”


menu