Voorkomen is beter dan genezen: dit zijn slimme anti-inbraakmaatregelen

Een inbraak blijft een traumatische gebeurtenis, ook als het pas wordt ontdekt als de inbrekers allang zijn vertrokken. Slachtoffers slapen slechter, zijn bang in hun eigen huis en gaan soms zelfs verhuizen. Wat kun je doen om een inbraak tegen te gaan?

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Lees meer over
Wonen

Bij afwezigheid werken met tijdklokken voor het licht en zorgen dat de post niet uit de bus puilt: dat soort tips kent iedereen wel.

Veel mensen zetten echter nog gewoon de grote kartonnen doos van de televisie of een andere aangeschafte, dure installatie aan de weg. Zo wordt duidelijk dat er iets moois valt te halen. Soms zetten inbrekers tekens op de gevel van een huis om aan te geven dat er ouderen wonen of dat de bewoners een paar dagen weg zijn. Of ze steken een tandenstoker in een slot of plaatsen een takje tegen de deur om te checken of iemand langdurig afwezig is.

Veel mensen denken dat inbrekers alleen ’s nachts actief zijn. Maar ze slaan juist overdag toe als de bewoners er niet zijn.

Vaste verlichting kan een schijngevoel van veiligheid wekken. Toch werkt sensorverlichting afschrikwekkender. Als het licht aanfloept wanneer iemand om het huis loopt, is dat reden voor de buren om even te gaan kijken. Een lamp die opeens aanspringt, trekt de aandacht.

Kliko’s

De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Die maken gebruik van de spullen die ze voor hun neus zien staan zoals krukjes, kliko’s om op te klimmen of zelfs kruiwagens om de buit naar hun auto te rijden. Ruim de tuin op en doe de deur op slot. Zet kliko’s niet pal naast het huis; een rand grind eromheen zorgt voor afschrikwekkend geknars bij het verrijden. Grind op strategische plaatsen rond het huis kan sowieso handig zijn.

Achterdeuren en klepramen zijn de meest populaire toegangspoorten. Sloten zijn heel belangrijk. Een klepraam kan worden beveiligd met een barrièrestang, een combi-uitzetter, dievenklauwen en een raam- of druksluiting. Een deurslot moet een cilinder hebben die tegen kerntrekken kan (een schroef in de cilinder draaien en deze met cilinder en al uit het slot trekken).

Inbrekers mijden buurten waar bewoners elkaar via WhatsApp waarschuwen voor verdachte personen. Neem er deel aan of zet er één op; de gemeente ondersteunt die initiatieven vaak.

menu