Vliegende mieren. Waar komen ze vandaan en wat kun je ertegen doen?

Overal zie je ze weer om je heen: vliegende mieren. En wie al eens een nest in de buurt van het terras heeft gehad, weet dat het een plaag kan zijn. Maar waar komen ze vandaan? En wat kun je doen om ze bij je uit de buurt te houden?

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vliegende mieren en gewone mieren komen uit hetzelfde nest. Het overgrote deel van de mieren in een nest heeft zelfs geen vleugels. Alleen de koninginnen en de mannetjes waarmee gepaard wordt, hebben vleugels. ,,Het is het begin van een nieuwe cyclus voor de mieren. Ergens zo rond juli en augustus krijgen de vrouwtjes, de zogeheten koninginnen, vleugels en vliegen ze de lucht in. Daar treffen ze de bevoorrechte mannetjes, die tijdelijk ook vleugels hebben gekregen, en doen ze de bruidsvlucht. Het vrouwtje ontvangt bij dit tafereel voldoende zaad om voor de rest van haar leven bevruchte eitjes te leggen. Het is de basis om een nieuwe mierenvolk te creëren op de grond. Het mannetje sterft vervolgens.” legt ecoloog André van Kleinwee uit.

Waarom vliegen mieren nu uit?

Dat heeft met het mooie weer te maken. Ze weten wel wat het beste moment is om uit te vliegen. Daar wachten ze letterlijk op onder de grond. As het slechter weer is wachten ze nog even. Als je vliegende mieren in huis vindt dan is er een grote kans dat je last hebt van een mierennest rondom je woning. De vliegende mieren zullen naar alle waarschijnlijkheid via een raam naar binnen gekomen zijn. Soms bevindt het nest zich in de spouw of in de kruipruimte.

Meeuwen zijn er dol op

De meeste vliegende mieren overleven de bruidsvlucht niet. Ze worden opgegeten door meeuwen en gierzwaluwen. Kijk maar eens rond bij goed weer, dan zie je ze her en der laag rond vliegen. Voor hen is het een dankbaar zomerhapje. Tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht slaat de koningin genoeg sperma op voor de rest van haar leven die ze krijgt van een of enkele mannetjes die het hoogst vliegen. De mannetjes zullen vrij snel daarna op de grond sterven. De mieren zijn niet gewend om te vliegen en belanden daardoor vaak in je haar of drankje. Als de paring voltooid is bijten de koninginnen hun vleugels af en gaan op zoek naar nieuwe nestplaatsen in de bodem om een nieuwe kolonie te starten.

Wat kun je doen tegen vliegende mieren?

Vliegende mieren zijn niet schadelijk, maar meer hinderlijk. Meestal worden alleen vogels blij van vliegende mieren die kunnen zich opeens tegoed doen aan een waar feestmaal. Gelukkig zijn de mieren ook net zo snel weer verdwenen als dat zij gekomen zijn. Tenzij er zich een nest ín je huis zit en ze opeens in zwermen door uw huis vliegen… Om te voorkomen kun je een aantal maatregelen nemen:

  • Dicht kieren onder deuren af. Mieren kunnen door de kleinste naden naar binnen komen.
  • Plaats horren op de ramen en deuren die u open wilt laten staan.
  • Laat voedsel niet onafgedekt staan en ruim voedselresten meteen op.
  • Werk de afwas meteen weg.
  • Leeg de vuilnisbak met enige regelmaat.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Wonen