Stappenplan: zo meet je de gordijnen altijd goed op

Lekker aan het klussen en bezig met het opmeten van de gordijnen? Dit kan voor veel mensen best een klusje zijn. Niemand zit immers te wachten op gordijnen die (veel) te kort of juist te lang zijn. Wij delen vandaag een handig stappenplan waarmee je dit klusje zo fikst.

FOTO SHUTTERSTOCK

FOTO SHUTTERSTOCK

Lees meer over
Wonen

Allereerst is het handig om te weten wat je precies nodig hebt:

  • Een stevig meetlint van ten minste 2 meter lang (kleinere meetlinten zijn te dun en zijn niet geschikt voor langere gordijnen);
  • Iemand die de afmetingen kan opschrijven terwijl jij meet;
  • Pen en papier;
  • Een opstapkrukje of ladder (ligt aan de hoogte van het raam).

Stap 1

We beginnen met het opmeten van de breedte van het raam. Het is raadzaam om drie verschillende metingen te doen. Eén over de bovenkant van het raam, één over het midden en eentje aan de onderkant.

Veel ramen zijn namelijk niet helemaal recht. In dat geval moet je uitgaan van de langste lengte die je hebt genoteerd. (Belangrijk om dit natuurlijk direct te noteren, zodat je het niet vergeet.)

Stap 2

Wanneer je ongelijke ramen hebt, is het slim om vijf centimeter bij de totale breedte op te tellen. Zo ontstaat er een kleine overlap bij het dichtschuiven van de gordijnen.

Stap 3

Nu is het tijd om de afstand tussen de vloer en de bovenkant van het raam te meten. Ook hierbij is het handig om drie verschillende metingen op te schrijven. Verticaal vanaf de linkerkant van het raam, vanaf het midden en dan de rechterkant. Dit zorgt ervoor dat je veel nauwkeuriger te werk gaat.

Stap 4

Nu is het zaak om te bepalen waar je de rail, ook wel roede genoemd, wil ophangen. We adviseren de roede minimaal negen centimeter boven het raamvenster te monteren. Dit doet de kamer namelijk groter lijken.

Stap 5

De laatste stap: bepalen wat de lengte van je gordijnen moet worden. Dit doe je door te meten vanaf de hoogte van de roede tot aan de juist hoogte boven of op de vloer.

menu