Snel te maken: een strak en simpel dienblad | diy

Dienbladen te over in de winkels, maar wat als je nou net niet kunt vinden wat je zoekt? Dan rest er maar één ding: zelf eentje maken. Eigenlijk veel leuker ook. Wellicht heb je nog wat restjes hout liggen in de schuur of garage, dan kost het je niks. En vraag anders even bij je ouders of buren.

Diy dienblad

Diy dienblad Foto lc

Lees meer over
Wonen

Dit heb je nodig

• underlayment
• sierlijst
• houtlijm of kit
• droogbloemen
• kralen
• verf

Zo ga je te werk

Zaag uit het hout het blad in de gewenste maat (deze meet 45 bij 25 centimeter). Uit het hout haal je ook de pootjes: die maak je door twee keer twee gelijke stukjes op elkaar te lijmen. Dankzij zo’n onderstel zijn handvatten ook overbodig.

Bevestig de pootjes op het blad met houtlijm, zorg ervoor dat je aan beide kanten evenveel afstand meet zodat het dienblad stabiel staat. Vervolgens kun je de sierlijsten op de zijkanten plakken, die dienen als mooi opstaand randje. Zo kan er ook niets van het blad afrollen. Wanneer je dezelfde afmetingen aanhoudt als deze diy, dan heb je twee stuks sierlijsten van 25 en twee van 45 centimeter nodig.

Kit de naadjes aan de binnenkant dicht. Laat het geheel goed drogen, schuur daarna en maak het stofvrij. Plak aan de binnenkant met schilderstape rondom een randje van 1 centimeter af. Verf dit, evenals de sierlijsten. Je kunt natuurlijk ook het dienblad in zijn geheel verven, het is maar net wat je mooi vindt.

Lijm tot slot een paar houten kralen in diverse groottes op het blad. Ideaal om droogbloemetjes in te zetten. Ook leuk: plaats een aantal kralen zo dat je er een kaart of foto tussen kunt klemmen.

Moederdag

Nog geen moederdagcadeau in huis? Dit dienblad is nog prima lastminute te maken. Mooi om zo te geven, maar nóg leuker is het als je hem gebruikt om wat kleine cadeautjes op te presenteren. Kaarsen en kandelaars doen het altijd goed, net als een heerlijk geurend amberblokje en mooie edelsteentjes -ook helemaal van nu! Pak het geheel in met folie en een strik, et voilà: een origineel én handmade cadeau.

menu