Naamkaartjes van klei. Leuk voor op de kersttafel | DIY

Een persoonlijke touch toevoegen aan je kersttafel? Maak van klei subtiele naamkaartjes die tegelijkertijd dienen als servetring.

FOTO RENSKE DE HAAN

FOTO RENSKE DE HAAN

Lees meer over
Wonen

Dit heb je nodig

  • zelfdrogende klei (betonlook)
  • acryl vernis en een kwastje
  • deegroller, mesje
  • snijmat of placemat
  • rond glas of nog handiger: een uitsteekvormpje
  • linnen servetten, jute touw
  • stempelsetje (alfabet)

Zo ga je te werk

Voor deze diy heb ik zelfdrogende klei met een betonlook gebruikt. Dit heeft een stoere uitstraling en een robuuste structuur. Snij een stukje klei af en rol dit met de deegroller uit tot een dunne plak (stap 1) . Als de klei te hard is, kun je deze wat soepeler maken met een beetje water. Met een glas (of uitsteekvormpje voor koekjes) druk je een rondje in de klei. Ik gebruik een champagneglas omdat deze een mooi formaat heeft: een diameter van 5 centimeter. Met een scherp mesje snij je de resterende klei om het glas weg (stap 2) .

Met een stempelsetje kun je vervolgens namen in de klei drukken (stap 3) . Stop de letters in de houder. Doe dit wel in spiegelbeeld, anders komt de naam in spiegelbeeld op de klei en dat is niet de bedoeling. Bepaal het midden en druk de letters stevig in de klei. Doe dit niet te hard. Omdat het een dunne plak is, loop je het risico door de klei heen te schieten. Is de afdruk niet duidelijk genoeg? Geen zorgen; je hoeft niet opnieuw te beginnen. Draai het rondje om en ga voor de herkansing.

Met een rietje of pen druk je bovenin een klein gaatje in de naamkaartjes. Laat de klei goed drogen. Met acryl vernis en een kwastje lak je alle naamkaartjes goed af (stap 4) . Laat ze dan ook weer goed drogen. Door de vernis blijven ze langer mooi en zijn ze bestand tegen water, wijn, champagne of andere (kerst)drankjes, als daarmee onverhoopt op de naamkaartjes wordt geknoeid.

Knip vervolgens een stuk jute draad af en rijg dit door het gaatje (stap 5) . Pak een servet, vouw dit nonchalant in elkaar en leg het naamkaartje er bovenop. Met het jute draad omwikkel je het geheel, maak het vast met een strikje. Schuif er een takje kerstgroen onder voor de finishing touch. Dit zorgt – in mijn geval – tevens voor een beetje contrast tussen het grijs van het servet en de grijze naamkaartjes.


menu