Mensen verhuizen vaker van de Randstad naar Drenthe, Groningen en Friesland dan andersom. Hoe zit dat in jouw gemeente? Check het op de kaart

Steeds meer mensen verruilen de Randstad voor een gemeente daarbuiten, zo blijkt het cijfers van het CBS. Een flink deel van hen kiest voor het Noorden.

Een te koop-bord bij een huis in Bloemendaal.

Een te koop-bord bij een huis in Bloemendaal. Foto: ANP

Lees meer over
Wonen

Steeds vaker naar de randen van het land

In totaal verruilden vorig jaar 75.000 mensen de Randstad voor een gemeente daarbuiten. Dat zijn er zo’n 5.000 meer dan een jaar eerder. Het aantal personen dat naar de Randstad verhuisde nam licht af naar 53.000.

De trek uit de Randstad neemt al vanaf 2014 toe. Ook buiten de Randstad zijn de verhuizingen steeds meer gericht op regio’s aan de randen van Nederland.

Vooral 30-plussers verlaten de Randstad

In de afgelopen jaren verlieten vooral meer dertigers, veertigers, vijftigers, zestigers en minderjarige kinderen de Randstad dan ernaartoe verhuisden.

Dertigers vormden in 2021 de grootste groep: er verhuisden bijna 9.000 meer dertigers vanuit de Randstad naar gemeenten daarbuiten dan in omgekeerde richting. Dit saldo loopt al vanaf 2013 op, maar neemt vooral de laatste twee jaar toe.

menu