Een schilderij ophangen: tips van deskundigen

Je zou het misschien niet denken, maar er kan veel misgaan bij het ophangen van een schilderij. Natuurlijk is het boren van een gat in je muur zo gepiept. Maar hoe hoog kun je een kunstwerk het beste hangen en welk materiaal moet je gebruiken? We vroegen het twee deskundigen.

Ida van der Woude, kunstadviseur en galeriehoudster geeft ze tips over hoe je schilderijen ophangt

Ida van der Woude, kunstadviseur en galeriehoudster geeft ze tips over hoe je schilderijen ophangt Foto: Corné Sparidaens

Lees meer over
Wonen

Tips van een kunstadviseur

Ida van der Woude van Art Consultancy uit Onnen adviseert de overheid, bedrijven en particulieren in het hele land over de aanschaf van kunstwerken. Daarnaast heeft ze een eigen galerie aan huis: Galerie Appelbergen . Vanuit haar kennis en ervaring geeft ze tien tips:

1. Een veel voorkomende fout is dat er klakkeloos een gat wordt geboord. Zoiets moet je juist met beleid doen, want anders komt een schilderij niet tot zijn recht. Bekijk trouwens eerst wat voor een soort muur je hebt.

2. Hang een schilderij niet te hoog. De beste hoogte is wanneer je oog op het middelpunt van het schilderij valt.

3. Let op de symmetrie. Hang hem in het midden van een bank, of in het midden van een muur, of in combinatie met andere schilderijen.

4. Elk schilderij verdient een goede spot. Uitlichten is noodzakelijk om het optimaal tot zijn recht te laten komen. Ikea levert mooie spots aan een rail, maar die zijn niet gecombineerd met ophangstangen. Stas en Arteq doen dat wel. Deze bedrijven hebben een groot assortiment ophangmaterialen.

5. Een verkeerde lijst doet afbreuk aan je schilderij. Er zijn nog genoeg echte lijstenmakers te vinden die je kunnen helpen.

6. In plaats van één groot schilderij kun je ook meerdere kleine werkjes bij elkaar hangen, zodat je een collage krijgt. Dat brengt warmte en sfeer. Leuk voor bijvoorbeeld in de gang tegenover de voordeur. Dan wordt het een feestje, elke keer als je binnenkomt.

7. Let op de kleurstelling. Hang bijvoorbeeld koele tinten bij elkaar, en de warme tinten op een andere plek.

8. Het meest ideale ophangsysteem is een rail over de breedte van een muur. Dan kun je altijd in hoogte en plek variëren zonder dat je de muur beschadigt. Bij nieuwbouwhuizen kun je dit geïntegreerd mee laten bouwen.

9. Je kunt een schilderij ook aan een stalen oogje in het plafond ophangen, aan een professionele haak met een schuifveer. Als alternatief kun je perlondraad gebruiken. Dat is te koop bij lijstenmakers of bouwmarkten in de buurt.

10. Hang een schilderij zo vlak mogelijk tegen de muur, anders ontstaat een vertekend beeld.

Tips van een kunstuitleen-prof

Frederike Slichter is coördinator van de Kunstuitleen van het Centrum Beeldende Kunst in Groningen, dat in cultuurcentrum De Oosterpoort is gevestigd. Beroepsmatig hangt ze schilderijen op, waarbij ze natuurlijk op de compositie van het geheel let. Tien tips:

1. Er is een tijd geweest dan niemand in muren wilde boren. Schilderijen werden aan nylondraden opgehangen. Maar op den duur konden die poreus worden en vielen de werken van hun draad. Als je weet dat je voor langere tijd een schilderij boven je bank wilt, zet dan in een stip op de muur, in het midden boven de bank. Boor een gat, sla er een plug in en draai er een schroef in.”

2. Hang het schilderij zo hoog dat er niemand met zijn vette haren tegen aan zit of er tegenaan mept tijdens een gloedvol betoog.

3. Als je in hoogte wilt variëren, hang dan een ijzeren haak achter een gootje aan je muur of hang het aan een oogje dat je in het plafond schroeft. Verf dat mee in de kleur van de muur, dan valt het minder op.

4. Hang de horizon van een schilderij op ooghoogte. Dat is het prettigst om naar te kijken.

5. Als je meerdere schilderijen naast elkaar hangt, hang ze dan allemaal op de hartlijn. Dat wil zeggen op de lijn die door het hart, het midden van de schilderijen gaat. Deze manier van ophangen is minder voorspelbaar dan alle onderkanten of bovenkanten gelijk.

6. Mooi is twee schilderijen met dezelfde lijst naast elkaar.

7. Hang eens vier kleinere werkjes in een vierkant bij elkaar: dat heeft de uitstraling van één werk.

8. Hang een schilderij nooit in de felle zon of boven een warmtebron. Dan gaat alles werken: het doek, de lijst en de draad.

9. Als in deze crisistijd een schilderij kopen te duur is, leen er dan eentje. Bij de Kunstuitleen betaal je voor 1 procent van de waarde van een schilderij huur per maand. Je mag het werk onbeperkt lenen. Als je uiteindelijk besluit dat je het nooit meer wilt missen, kun je het kopen. De al betaalde huur wordt dan van het aankoopbedrag afgetrokken.


menu