Help. De naaktslak vreet mijn tuin kaal en glibbert door mijn keuken! Zo komt dat en dit kun je er tegen doen

Elke zomer is het raak: zodra het even heeft geregend zit je tuin ineens vol naaktslakken. En als je pech hebt, ook in je huis.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Lees meer over
Wonen

Ze eten zo’n beetje alles wat ze tegenkomen, inclusief de bladeren van jouw peperdure sierplanten en zorgvuldig gekweekte groenten. Bestrijden valt niet mee - en al helemaal niet op een diervriendelijke manier - maar je kunt de schade wel beperken.

Overdag schuilen ze in donkere, vochtige ruimtes

Naaktslakken drogen snel uit, want ze hebben geen huisje. Daarom houden zij zich overdag schuil op vochtige, donkere plekken. Dat kan in de tuin zijn, maar bijvoorbeeld ook in kelders en kruipruimtes.

’s Avonds komen ze uit hun schuilplaatsen om te eten. Je hoeft alleen maar de slijmsporen te volgen om te weten waar ze vandaan komen. Die sporen produceren ze omdat ze daar makkelijk overheen kunnen glijden. Vooral na een regenbui zie je er ’s ochtends heel veel op het tegelpad (of op de vloer van de bijkeuken …).

Loop je vervolgens de tuin in dan ontdek je tot je schrik hoe ongelooflijk veel schade de dakloze veelvraatjes kunnen aanrichten.

Nuttige diertjes

Toch hebben naaktslakken wel degelijk een functie in de natuur. Ze eten niet alleen levende planten, maar ook dode planten en kadavers (bijvoorbeeld van andere slakken en van wormen). Het zijn dus goede opruimers. Bovendien trekken ze andere dieren aan: ze vormen een smakelijk hapje voor egels, kikkers, padden, salamanders, muizen en allerlei vogels.

Wil je desondanks van de naaktslakken in je tuin af of huis? Het internet staat vol tips.

Dit kun je doen op een tamelijk diervriendelijke manier

  • Houd kelders en kruipruimtes droog m.b.v. ventilatie en vochtvreters.
  • Maak kleine kieren en naden in kozijnen en bij leidingdoorvoeren dicht met kit.
  • Laat geen voedselresten slingeren, zoals etensresten en kattenbrokjes.
  • Strooi eierschalen of koffiedik rond groenten en sierplanten.

Zo maak je ze dood

  • Strooi aaltjes (nematoden) die de slakken infecteren met een dodelijke bacterie.
  • Strooi slakkenkorrels waar de slakken aan dood gaan.*

*NB: de Egelwerkgroep Nederland is tegen het gebruik van slakkenkorrels. Ze zouden schadelijk kunnen zijn voor egels die de vergiftigde slakken eten.

Vangen is ook een optie

  • Vang de slakken en laat ze los in de natuur of op de compostbult. Er zijn speciale slakkenvallen te koop, maar een uitgehold stuk fruit werkt ook. Lok de slakken met wat kattenbrokjes of kippenvoer.

En dit moet je niet doen

Strooi geen zout op de slakken. Hun lichaam wordt dan langzaam weggevreten en ze sterven een langzame marteldood.

menu