Tips om vogels de winter door te helpen

Nu de guurste weken van het jaar aanstaande zijn, kunnen tuinvogels wel wat ondersteuning gebruiken. Deze plezierige en belangrijke bezigheid is heel eenvoudig door iedereen te doen.

Afbeelding unsplash

Lees meer over
Wonen

Vogels verbruiken veel energie, al is het maar om hun hoge lichaamstemperatuur in stand te houden. Waar voor mensen een temperatuur van 41 graden levensgevaarlijk hoog is, is dat voor vogels juist heel normaal. Nu we zelf door exorbitant stijgende energieprijzen steeds meer doordrongen raken hoeveel je kunt besparen als de kachel een graadje lager gaat, kunnen we de rekensom ook de andere kant op maken. Je huis, in het geval van een vogel het lichaam constant op 41 graden stoken kost enorme hoeveelheden energie. Als in de winter de temperaturen ook nog eens onder nul zakken moet hun kacheltje extra hard branden. Daarboven op komt ook nog eens dat de nachten lang zijn en daardoor onvermijdelijk de dagen kort. Korte dagen geven vogels weinig tijd hun kostje bij elkaar te scharrelen. Om het drama nog wat verder op te schroeven zijn de natuurlijke voedselbronnen als bessen, zaden en insecten ook nog eens schaars geworden.

Vogels in de winter

Nee, het valt niet mee een vogel in de winter te zijn. Sommige slimmeriken vangen dit op door op reis te gaan en te overwinteren in gebieden die een minder karige winter kennen. Overigens niet zonder risico’s, menig trekvogel overleeft de lange, uitputtende tocht niet. Standvogels, dat wil zeggen vogels die jaarrond in ons land blijven moeten het doen met wat onze onbarmhartige winter geeft. Maar per saldo neemt onze winter meer dan ze geeft. Menigeen denkt dat ze elk jaar hetzelfde schattige mezenpaar zien nestelen in het daarvoor opgehangen kastje. In werkelijkheid worden de meeste kleine vogels niet veel ouder dan een jaar. De winter maakt ongenadig korte metten met een groot deel van de vogelstand. Zie jezelf maar eens warm te houden als je nauwelijks meer weegt dan een paar suikerklontjes. Maar we kunnen zonder veel moeite een helpende hand toesteken.

Vetbollen maken

Bijvoorbeeld door zelf vetbollen te maken. Ongezouten frituurvet is daarvoor heel geschikt. Even in de magnetron of in een pannetje op het fornuis tot het zacht geworden is en dan een royale portie strooizaad er doorheen roeren. Zelf smeer ik het zo uit het pannetje op takken van bomen en struiken in de tuin en een paar lepels op de grond voor de merels en lijsters. Maar je kunt het ook tot bollen kneden en er een touwtje doorheen trekken om ze op te hangen. Gebruik geen netjes! Daarin kunnen pootjes blijven haken met alle nare gevolgen van dien. Zelf koop ik nooit kant en klare vetbollen. Ze stinken naar ranzig vet, zijn vaak van dubieuze kwaliteit en veel te duur. Zelf maken is goedkoper, beter en leuker.

Nestkastjes ophangen

Vergeet in de winter ook niet om nestkastjes op te hangen, veel kleine vogels gebruiken ze als hotelkamer om warmer de nacht door te brengen. Ook deze zijn te koop, maar eveneens heel gemakkelijk zelf te maken. Nu we door corona gedwongen toch geen vertier buitenshuis meer kunnen zoeken is het wellicht een idee om zelf nestkastjes te gaan bouwen. Al dat in de tuin veren heeft zal je dankbaar zijn.

Nieuws

menu