Binnenkijken: penthouse in Hard Rock Hotel-stijl in Emmen

Muziek, design en reizen zijn in het penthouse van Chris en Monique de rode – of beter gezegd: zwarte – draad. Een woning waar binnen zoveel te zien is, dat je bijna vergeet dat er ook nog een fantastisch uitzicht is.

Binnenkijken: penthouse in Hard Rock Hotel-stijl

Binnenkijken: penthouse in Hard Rock Hotel-stijl FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

Boven winkelcentrum De Weiert (tegenover de ingang van Wildlands) in Emmen torent een woonflat uit. De lift brengt je naar de twaalfde verdieping. Voor de allerhoogste verdieping, waar het penthouse van grafisch ontwerper Monique Koburg en art director Chris Stern zich bevindt, moet je nog twee trappen op. Achter de voordeur ligt een wereld vol verhalen, zo blijkt als Chris begint te vertellen. Elk object, elk kunstwerk en elk meubel heeft een verhaal en verbeeldt de visie en smaak van het creatieve stel dat zich bijna altijd in zwart met hooguit een blauwe jeans hult.

,,Ontwerper ben je altijd, ook als het je eigen woning betreft”, lacht Monique, zittend op een donkere Eamsstoel aan een zwarte Linteloo-tafel met metalen poten, onder de Rockcoco van Fatboy. ,,Dus voordat we in dit appartement gingen wonen, hebben we een moodboard en floorplan gemaakt. We wilden heel graag een warm hotelgevoel overbrengen. Omdat we allebei nogal muziekliefhebbers zijn, kwamen we op het idee om richting de sfeer van het Hard Rock Hotel te gaan. Donkere kleuren en stoere materialen verschenen op het moodboard - en die mood spat onder meer van de muren af: die zijn in de hele woning denimblauw geschilderd. Chris: ,,Als het maar rebels en creatief is. Wie heeft er nu een jeanskleur op de muur zitten? Het is een stoere kleur maar geeft toch een warme sfeer.’’

Viva la vida

Tussen de blauwe muren hangt in de gang een immense afbeelding van La Liberté guidant le peuple van de Franse schilder Eugène Delacroix. ,,Naast muziek zijn we ook fan van reizen”, vertelt Chris. ,,Meestal nemen we een bijzonder souvenir mee. Het originele schilderij zagen we in het Louvre in Parijs en de band Coldplay heeft het als hoes voor hun album Viva la Vida.” Even verderop in de gang hangt een zwarte gitaar met de handtekeningen van de leden van Golden Earring, als voorbode wat verder nog gaat komen.

In de slaapkamer hangen namelijk nóg drie gitaren. Afkomstig van de band Kiss. Chris is een grote fan van de Amerikaanse band. Naast gitaren hangt in de slaapkamer nog veel meer Kiss-parafernalia. Dat klinkt nogal druk, toch zou de slaapkamer zou niet misstaan in een Hard Rock Hotel. Alles tot in detail uitgebalanceerd: op de visgraatvloer staat een zwart bed met zwart-gouden kussens. De twee Bourgie-lampen van Kartell op de zwarte nachtkastjes zorgen voor een bijna barokke sfeer.

De slaapkamer en keuken annex eetgedeelte gaan geruisloos in elkaar over. Monique: ,,Alles is met zorg uitgezocht en mag gezien worden, het geheel is nogal eclectisch.’’ Ook hier is zwart weer de hoofdkleur. ,,Niet alles hoeft duur design te zijn. We zoeken soms lang naar bepaalde spullen, gaan heel Nederland door. Maar soms vind je het dichtbij. De zwarte metalen vitrinekasten bijvoorbeeld zijn van Kwantum. En de keuken hebben we zelf samengesteld: Smeg-apparatuur gecombineerd met Ikea-kookeilanden en zwarte tegels. De zwarte Smeg-koelkast is dé blikvanger, daar zijn we erg blij mee.”

Zwart en een snufje walnoot

Via een brede doorgang kom je in de woonkamer. Hier komen we in het domein van Chris: een überstrakke platenspeler, design speakers en een muziekcollectie tot aan het plafond. Hij geniet hier in stijl: in de Eames lounge chair met Ottoman. Kleur? Zwart, uiteraard. Vooruit, met een snufje walnoot. Ook de andere meubels in de woonkamer zijn zwart, maar somber is het geenszins. De lichtbruine visgraatvloer, kleurrijke kunstwerken aan de muur en blingbling-accessoires, zoals de vazen van Pols Potten, zorgen voor een harmonieus geheel.

Zwart is nu een trendy kleur, maar voor Chris is dat geen probleem: ,,Zwart is altijd mijn favoriete kleur geweest. Ik had twintig jaar geleden al een zwarte keuken, zelf ontworpen. Maar het was toen veel moeilijker om aan zwarte accessoires te komen. Nu niet meer en daar ben ik blij om. Wel zorgen we ervoor dat we geen showroom-interieur hebben. We zijn nooit klaar, altijd bezig met upgraden, altijd nog wel iets te wensen. Het resultaat is in elk geval een interieur dat je niet vaak ziet en waar wij heel blij mee zijn. Het is precies zoals we het willen hebben: rebels, stoer en creatief.”

Wie Monique Koburg (30) en Chris Stern (53).
Waar centrum Emmen.
Wat penthouse.
Wonen hier sinds december 2018.
Favoriete plek overal in huis, vooral de Eames lounge chair.
Favoriete items vaas van Doortje IJpelaar, schilderij Bram Reijnders en de Kiss-gitaren.
Woonwens openslaande deuren naar dakterras.
Favoriete winkels Inrichting Anders en Nita Bloemsierkunst in Emmen.
Favoriete merken Eams, Artimide, Kartell.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wonen