Meer

Borduur zelf een tof kunstwerk op canvasdoek | DIY

Een zen-momentje voor jezelf? Borduren doet de truc! En met deze diy heb je meteen een tof kunstwerk voor aan de muur of op de kast.

Maak je eigen borduur kuntwerk. Foto: Renske de Haan

Lees meer over
Wonen

Dit heb je nodig

  • Canvasdoek A4 formaat (Action)
  • Afbeelding
  • Borduurnaald en -garen
  • Afplaktape
  • Verf in een kleur naar keuze.
  • Je kunt acrylverf gebruiken maar kleurtesters of restjes (muur)verf werken ook.

Zo ga je te werk

Plak een stuk brede afplaktape diagonaal over het canvasdoek, zodat er twee vlakken naast de tape ontstaan. Verf die vlakken in twee verschillen kleuren voor een leuk contrast. Verwijder de tape en je hebt een mooi strak lijnenspel.

Plak met tape de afbeelding op het canvasdoek. Zorg wel dat de verf goed droog is. Het doek is A4 formaat, de afbeelding kun je dus ook op dit formaat afdrukken.

Door met een naald gaatjes te prikken, waarbij je de contouren van de tekening volgt, trek je de afbeelding over op het canvasdoek. Gebruik een doek dat op een houten frame is gespannen. Er zijn ook doeken met een harde achterkant, daar kom je niet doorheen met een naald.

Tijd om te borduren. Gebruik de stiksteek (back stitch) voor een strak resultaat. Met deze techniek steek je telkens terug. Nog nooit gedaan? Op YouTube staan uitlegfilmpjes van deze borduurtechniek.

Afbeelding zoeken

Voor een leuk borduurvoorbeeld zoek je op Pinterest of Google naar ‘free printables’. Wil je een soortgelijke afbeelding als deze? Die vind je als je ‘one line drawings’ als zoekterm gebruikt. De naam zegt het al: dit zijn tekeningen die uit één lijn bestaan. Deze afbeeldingen zie je momenteel veel terug in woonaccessoires. Denk maar aan bloempotten, posters en sierkussens met (halve) gezichten. Naast dat deze afbeeldingen trendy zijn, zijn ze over het algemeen ook makkelijk te borduren.

Nieuws

Meest gelezen