Wat is er dit weekend te doen in het Noorden? Tien tips voor leuke uitjes

Luid het nieuwe jaar in met een nieuwjaarsconcert, volg een van de speurtochten in het Noorden of los een moord op met een Moordroute in Leeuwarden.

FOTO SHUTTERSTOCK

FOTO SHUTTERSTOCK

Lees meer over
Eropuit

Traditiegetrouw het nieuwe jaar in met het NNO

Het nieuwe jaar wordt ook dit keer traditiegetrouw ingeluid door het Noord Nederlands Orkest met een Nieuwjaarsconcert. Dit jaar kan het concert niet in levende lijve worden gegeven en wordt het uitgezonden via (online) kanalen. Zondag is het concert te bekijken en beluisteren op het tv-kanaal van RTV Drenthe, om 13, 15 en 16.30 uur.

Dein mee met het vrolijke, gevarieerde Nieuwjaarsconcert, gedirigeerd door Pavel Baleff. Er staat je een programma te wachten met werken van onder andere Wagner, Adam, Dvorák, Lehár, Johann Strauss en Kálmán. De solo’s zijn weggelegd voor de wereldster sopraan Anna Gabler.

Dag van het Jodendom

Jaron Beekes en Sible de Blaauw laten aanstaande zondag, op de Groningse Dag van het Jodendom, hun visie schijnen op het thema kunst. Vorig jaar werd de Dag van het Jodendom in Synagoge Groningen afgelast wegens de coronamaatregelen, dit jaar is er gekozen voor een online versie. De titel van Beekes’ bijdrage is Een marmeren voorhuid en een knuffelpelikaan: Joden en katholieken in de beeldende kunst . Joden zijn het volk van het Boek. Afbeeldingen zouden immers weleens tot afgoderij kunnen leiden en daarom per definitie verdacht zijn.

Tot ver in de negentiende eeuw waren Joden daarom nauwelijks vertegenwoordigd in de beeldende kunst. Aan de hand van meesterwerken van kunstenaars toont Beekes aan dat het niet zo zwart-wit is. In zijn lezing worden vragen beantwoord als waarom Michelangelo’s David niet besneden is. En hoe komt het dat overal in de Amsterdamse Jodenbuurt pelikanen opduiken? De bijdrage van Sible de Blaauw heet Kerkgebouw en Synagoge: de dynamiek van het cultusgebouw tussen Joodse en Christelijke traditie en gaat in op de relatie tussen kerk en synagoge in bouwtype, functie en decoratie.

Schattenjacht door stad Groningen

Er valt meer dan genoeg te ontdekken in de eeuwenoude binnenstad van Groningen. Met de uitdagende route van de Schattenjacht kun je langs diverse iconische plekken in de stad op avontuur. De route loopt langs rustieke hofjes, de eeuwenoude haven met vergezichten, uitbundige studentenkroegen, wijze universiteitsgebouwen en het Noorder Plantsoen.

Onderweg mogen wandelaars diverse aanwijzingen ‘kraken’ om de fictieve schat te vinden. De route is verkrijgbaar via de website van speurroutes en bij VVV Groningen.

Onderduiken in De Alde Feanen

In het buitenmuseum op It Eilân bij Goëngahuizen heeft It Fryske Gea een tijdelijke tentoonstelling gemaakt over Roelof Horreüs de Haas en zijn zoon Hans die in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten in de Alde Feanen. Bang om opgepakt te worden voor de arbeidseinsatz vluchtte Roelof Horreüs de Haas tijdens de Tweede Wereldoorlog terug naar zijn geboortegrond, Friesland. Samen met zijn twee zonen, Gerard (12) en Hans (8), kreeg hij onderdak bij boerderij Heach Hiem.

De Haas heeft deze tijd nauwkeurig vastgelegd in aantekeningen, maar ook in foto’s. Langs het Kuierpaad zijn tien plekken ingericht met foto’s die hij tijdens deze periode heeft genomen tijdens hun verblijf op boerderij Heach Hiem. Op elke plek is ook te horen hoe zijn zoon Hans Horreüs de Haas (inmiddels 85 jaar), de onderduik destijds als kind heeft ervaren. De plekken zijn verbonden met een korte wandeling van circa 1 km. De audiofragmenten zijn via de app izi.TRAVEL voor de smartphone te beluisteren. In de app staat ook meer informatie over de foto’s. Het buitenmuseum is nog tot en met zondag 9 januari elke dag toegankelijk.

Kleur de Stad Groningen

Kunstpunt Groningen roept Stadjers op een kleurplaat van het stadhuis in Groningen in te kleuren om zo een bijdrage te leveren aan een bijzonder kunstwerk: de lichtinstallatie Kleur de Stad . De kunstwerken worden van 19 januari tot 22 januari op het stadhuis geprojecteerd in het kader van ESN ART.

Projectleiders Wietske van der Graaf en Sander Vermeulen: ‘Ondanks dat ESNS (Eurosonic Noorderslag) dit jaar opnieuw volledig online plaatsvindt, gaan wij met ESNS ART ervoor zorgen dat er toch iets verrassends te zien is in de binnenstad tijdens de festivalperiode.’ Iedereen, ongeacht leeftijd of ervaring, mag meedoen. De kleurplaat is te downloaden via kunstpuntgroningen.nl/kleurdestad en moet voor 10 januari ook weer via deze site worden ingestuurd. De lichtinstallatie op de Grote Markt is van Mr. Beam. De studio, opgericht in 2009, houdt zich vooral bezig met het tot leven brengen van alledaagse voorwerpen, gebouwen en andere ruimtes.

Op avontuur in Drenthe met autopuzzeltocht

Liefhebbers van een goede autopuzzeltocht kunnen in de auto stappen en op avontuur gaan door het Drentse landschap. Rijd langs de mysterieuze hunebedden en bezoek karakteristieke dorpjes onderweg. De route loopt onder andere langs de Esdorpen. Dit waren dorpen aan de rand van de zandgronden in Nederland en zijn ontstaan in de Middeleeuwen.

De dorpjes werden ook wel brinkdorpen genoemd omdat ze allemaal een brink in hun centrum hebben. Hier kwamen vroeger de koeien en schapen bijeen om te eten. De route start in het dorp Gees en eindigt in het dorp Diever. Deelnemers ontvangen een roadbook met vragen over de route, raadsels en puzzels in het thema van de Esdorpen en een auto bingo.

Videotour expositie Doet Boersma & Ruth Vulto-Gaube

In verband met de lockdown zijn de deuren van Galerie Bax Kunst in Sneek helaas nog gesloten. Voor de lockdown was er een expositie te zien waarin de galerie een unieke samenwerking en combinatie heeft gezocht tussen beeldhouwster Ruth Vulto Gaube en schilderes Doet Boersma. Voor wie de expositie nog niet heeft kunnen bekijken presenteert Bax Kunst nu een videotour.

Doet Boersma laat in haar schilderijen de processen in de natuur zien, zoals zaaien, wortelen en de invloed van licht en water. De thematische nadruk ligt op de bodem, waarin zich allerlei processen afspelen die noodzakelijk zijn voor alle soorten groei. De beelden van Ruth Vulto Gaube openen een andere dimensie van onze natuurlijke belevingswereld. Zij maakt klanken zichtbaar en tastbaar door ze naar hout, steen en brons te vertalen. Voor haar is dit een verdichtingsproces waarin muzikale thema’s in een driedimensionale vorm verschijnen.

Audiovoorstelling van Brandstof TDI in vorm van beeldroman

Kahraman (Farsi voor held) is een muzikale audiovoorstelling van jeugdtheater Garage TDI in Assen die je via je eigen koptelefoon kunt beluisteren waar en wanneer je maar wilt. De voorstelling verhaalt over drie nieuwkomers die een heldendaad verrichten en als beloning een verblijfsvergunning krijgen.

Via een 3D audiobeleving word je door jongeren uit Nederland, Iran en Turkije meegenomen in het verhaal. Een voorstelling over de manier waarop wij denken in termen van helden en schurken.

Smikkel en Bikkel wandelroute

Met het wandelarrangement van Hotel/Restaurant Het Witte Veen duik je het rustige Mantingerveld in en volg je de route paaltjes van 5 of 10 kilometer. Met de Smikkel en Bikkel Wandelroute krijgen wandelaars een goed gevuld lunchpakket mee. Bij het Mantingerveld wisselen bossen, heide, zandverstuiving en vennetjes elkaar af.

Ook kan het Ommetje van Witteveen gewandeld worden; deze route loopt langs de landerijen, door het bos en het dorp. Voor iedereen die liever op een lege maag wandelt is er ook een twee gangen lunch of diner to go beschikbaar. Naast de wandelroute is er ook een autoroute van ongeveer 60 kilometer beschikbaar die vanuit het hotel vertrekt.

Los een moord op met de Moordroute in Leeuwarden

In Leeuwarden kan iedereen die wel eens een moordmysterie zou willen oplossen de Mysterieuze Moordroute volgen. De ontdekkingstocht door het trotse Leeuwarden loopt door de binnenstad met hippe galeries, verrassende winkels en pleinen.

Het Prinsenpark nodigt uit tot een wandeling (en bij mooi weer een picknick) en hofjes en straatjes bol van historie voeren je gedachten naar het verre verleden. Onderweg lossen deelnemers de moord op de strijdlustige Tjerk op. De wandelroute is ongeveer 3,5 kilometer lang en is online en via VVV Leeuwarden verkrijgbaar.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

menu