Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Vijf tips voor leuke uitjes

Proef echte cichoreikoffie, ontdek wat de kerkuil allemaal verorbert op een dag of bewonder monumentale panden in de binnenstad van Leeuwarden. Dit weekend zijn er weer genoeg activiteiten voor jong en oud.

Groene wandeling. FOTO HCL

Lees meer over
Eropuit
Achtkarspelen
Ameland
Dantumadiel
De Fryske Marren
Harlingen
Heerenveen
Leeuwarden
Noardeast-Fryslân
Ooststellingwerf
Opsterland
Schiermonnikoog
Smallingerland
Súdwest-Fryslân
Terschelling
Tytsjerksteradiel
Vlieland
Waadhoeke
Weststellingwerf

Alles wat groeit en bloeit in de tuin

De jaarlijkse Groenmarkt van Groei & Bloei Heerenveen en omstreken vindt zaterdag plaats bij de boomgaard van de boerderij aan de Rotstergaastweg 79 in Nieuweschoot. Op de markt, die van 10 tot 16 uur te bezoeken is, is er een groot aanbod te vinden aan alles wat groeit en bloeit in de tuin.

Denk aan vaste planten, bol- en knolgewassen, groenteplanten, siergrassen en struiken. Daarnaast vind je er tuindecoratie, terracotta, tuingereedschap, keramiek en jams.

Ontdek wat de kerkuil allemaal verorbert

Heb je de kerkuil wel eens gezien? Weet je waar hij woont? En weet je wat hij eet? De kerkuil woont graag in schuren en soms in kerktorens. Dit verklaart natuurlijk zijn naam. Van hieruit gaat de uil op jacht naar muizen. Uilen slikken hun prooi in één keer door. Alle onderdelen die niet verteerd worden, zoals botjes en vacht, braakt de uil weer uit in de vorm van een braakbal.

Samen met het IVN ga je in zaterdag in Bornwird uilenballen pluizen om 14.00 uur.

Ouderwetse spelletjes en cichoreikoffie

Museum De Sukerei in Damwâld staat zaterdag in het teken van de Alde Maaie. Van oudsher trad de landarbeider op deze speciale dag weer voor een heel seizoen in dienst van een nieuwe baas. Bij het museum kunnen kinderen oud Hollandse spelletjes doen of een ritje maken op een pony en kunnen volwassenen speciaalbiertjes of cichoreikoffie proeven.

Er is een bloemschikster aanwezig met een boel bloemstukjes die de omgeving opfleuren. In een wâldhúske kan boekweit grutten worden geproefd. Bezoekers zijn zaterdag welkom van 13.30 tot 17.00 uur bij het openluchtmuseum.

De molen draait tot middernacht

Op de tweede zaterdag en zondag van mei is het weer tijd voor de Nationale Molendagen. Honderden wind- en watermolens in Nederland zijn dit weekend geopend voor bezoek. Zo ook de molen in IJlst; de molen draait op zaterdag tot middernacht, er vinden demonstraties smeden, zeilen naaien en hout bewerken plaats en er zijn diverse rondvaarten.

Vaar door de IJlst aan boord van een traditionele bok of praam en bezoek aan palingaak Korneliske Ykes II. Alle activiteiten zijn gratis.

Wandel langs monumentale panden en groen in de stad

Er zijn meer dan genoeg monumentale panden en groene gebieden terug te vinden in Leeuwarden. Een stadswandeling langs bijzondere panden en groen in de stad onder leiding van een gids is dan ook op z’n plaats. De route, uitgestippeld door Historisch Centrum Leeuwarden in samenwerking met Bosk (Arcadia), begint bij stadspark de Prinsentuin, waar meer dan genoeg groen te vinden is.

De wandeling gaat niet alleen langs bekende punten maar ook langs onontdekte (binnen)tuinen en bijzondere bomen. Zo is staat naast de Westerkerk in de Bagijnestraat de oudste boom van de stad, die waarschijnlijk uit de achttiende eeuw dateert. De tour is zaterdag te volgen van13.30 tot 15 uur, maar is ook op afspraak te boeken. Opgeven kan via historischcentrum@leeuwarden.nl of 058-2332350.

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu