Voor het eerst op vakantie met vriend of vriendin? Zo voorkom je ruzie

Voor het eerst met iemand op vakantie gaan kan best spannend zijn. Of het nu om je geliefde gaat, vrienden of familie, op vakantie leer je elkaar op een andere manier kennen. Het is een beetje samenwonen onder bijzondere omstandigheden en dat kun je – en wil je – doorgaans niet met iedereen. Meestal doe je dan tijdelijk extra je best. Anders kán het je ook je relatie of vriendschap kosten.

Het kampeert een stuk lekkerder als je van tevoren afspraken hebt gemaakt en weet waar je met elkaar aan toe bent.   — © Getty Images/iStockphoto

Het kampeert een stuk lekkerder als je van tevoren afspraken hebt gemaakt en weet waar je met elkaar aan toe bent. — © Getty Images/iStockphoto

Lees meer over
Eropuit

Het spreekwoord ‘bezoek en vis blijven drie dagen fris’ is er niet voor niks. Dat spreekwoord zegt dat je bijvoorbeeld gasten niet te lang moet laten logeren, want dan ga je je aan hun gewoonten ergeren. Dat geldt natuurlijk ook voor gezamenlijke logeerpartijen buitenshuis. Want samen op vakantie gaan klinkt simpel en leuk – je verheugt je er gewoon op en denkt er meestal niet eens over na. Maar matchen de gewoonten van de vakantiegangers onderling een beetje? Houden jullie van uitslapen, uitgebreid tafelen, cultuur snuiven, wandelingen door de omgeving, raften en abseilen of liggen jullie het liefst met een boek op het strand? Je kunt na een vakantie een hechtere band hebben met je reisgenoot, na alles wat jullie samen hebben meegemaakt. Maar een vakantie kan die band ook op de proef stellen.

Dat kan Suzanne* (49) beamen. Zij ging met haar partner en een gezamenlijke vriend naar onder meer Mexico. „Toen bleek dat we toch verschillend dachten over reizen. Hij wilde alles heel relaxed doen. Wij ook, maar hij meer dan wij. We kwamen een keer op een station aan en konden zo de aansluitende bus nemen. Maar nee, hij had zin in koffie. Hij wilde de volgende bus nemen. Dat hebben we toen maar gedaan, ook al was het in the middle of nowhere , in de brandende zon. Later zaten we op een eiland en om er weer vanaf te komen, moesten we de boot om vijf uur in de ochtend hebben. Daar had hij geen zin in. Uiteindelijk moest hij wel, er was geen andere manier, maar toch jammer als je daarover moet discussiëren. Op zo’n reis blijkt gewoon dat ieder zijn eigen ritme heeft en als dat botst, wordt het lastig.” Dan komt het eropaan hoe flexibel je bent. En die ander.

Relatietest

Weet waar je aan begint, dus. Het is ook niet voor niets dat het aantal aanvragen voor scheidingen na de zomervakantie (en kerstvakantie) altijd een piek kent. In augustus en september zijn er 20 tot 30 procent meer scheidingsaanvragen dan in de rest van het jaar, blijkt onder meer uit onderzoek van TNO NIPO. Als er dingen wringen, wringen die tijdens een aantal dagen voortdurend samenzijn net even extra. Het zijn de momenten dat je besluit dat het echt niet meer lukt om je leefritme op elkaar af te stemmen, of dat je ontdekt dat je die moeite niet meer wil doen voor elkaar.

Tijdens een vakantie kun je elkaar niet vermijden. Het is een echte relatietest, ook voor vriendschappen. Wat zijn mogelijke bronnen van irritatie? Beatrijs (20) ontdekte er een paar toen ze vorig jaar met wat vrienden een tripje in eigen land maakte. „Eigenlijk wilden sommigen van alles ondernemen en vanaf een uur of tien op pad – ik bijvoorbeeld – en anderen wilden vooral relaxen. Ik liet iedereen noteren wat ze graag wilden doen en plande dan wat dingen. Maar een stel bleef steeds tot elf uur in bed liggen. Ik heb álles geregeld, ik dekte de tafel op tijd, was steeds de aanjager. Het voelde wel ondankbaar. Tijdens die dagen zeg ik dan niks, maar het was wel een domper op mijn vakantie.”

Beatrijs wil niet met haar achternaam vermeld worden en Suzanne is niet haar echte naam. Behalve om de privacy van hun vrienden te beschermen is dat ook om oude discussies niet weer te laten oplaaien.

Irritatie

Je bent voortdurend in elkaars gezelschap. Dan kunnen er ook momenten zijn waarop er wat wrijving ontstaat. En wrijving kan tot conflicten leiden. Ieder heeft zijn eigen gewoonten en interesses. Nu je 24 uur per dag samen bent, moet je daar iets meer rekening mee houden. Dat je je soms wellicht wat ongemakkelijk voelt, is normaal. Enige irritatie ook. De kunst is dit niet tot conflicten te laten leiden. (Verderop staan tips hoe je dat voorkomt.) Het kan gaan om uitslapen en je tempo gedurende de dag. Hoelang het duurt voordat je op pad bent, hoe vaak je wil zitten of rusten. Over op stap gaan en alcoholgebruik, wandelen, fietsen, winkelen, musea bezoeken, lezen. Passen jullie behoeften bij elkaar? Vaak heb je een tijdje voor je vakantie gespaard, je hebt ernaartoe geleefd en nu zal het potverdorie leuk zijn! We worden allemaal veeleisender naar anderen wanneer we op vakantie zijn. We willen graag dat alles perfect is. Maar wat ‘perfect’ is, is voor iedereen weer anders.

Hoeveel je van elkaar kunt hebben, hangt grotendeels af van de bestaande relatie tussen jou en je reisgezelschap. Er kan sprake zijn van een onvoorwaardelijke relatie (‘wat er ook gebeurt, we zijn en blijven familie’) of een voorwaardelijke (zoals met je partner: die heb je gekozen en aan deze persoon stel je meer eisen dan aan familie). En dan zijn er nog de omstandigheden, die je niet helemaal onder controle hebt. Je bent wellicht buiten je comfortzone en zéker uit je normale ritme. Ben je dan op je best? Hoe ga je om met onverwachte tegenvallers, stress, gedoe met reizen? Als die droomlocatie toch meer een nachtmerrie blijkt, als het regent en de tent is lek – hoe vriendelijk blijf je dan tegen elkaar?

Verwachtingen

Toen Beatrijs met haar vriend in Spanje op vakantie ging, hadden ze het fijn. Tot die snikhete dag dat ze een kathedraal gingen bezoeken. „Ik wist wel dat hij niet goed tegen hitte kon, maar ik had nog niet meegemaakt hoe hij dan is. We gingen vijfhonderd treden omhoog om op het dak van het uitzicht te genieten. Hij was doorweekt en knetterchagrijnig. Ook had hij tips van zijn vrienden voor onze bestemming gekregen. Die waren prachtig voor een zuipvakantie met de boys, maar dat was niet míjn idee… Dus we moesten onze verwachtingen bijstellen en hebben best wat discussie gehad, maar daarna hadden we het heel gezellig samen.”

In veel gevallen komt het goed. Maar er zijn natuurlijk manieren om ervoor te zorgen dat het leuk blijft. En een belangrijk deel daarvan zit ‘m in de voorbereiding.

*Echte naam bekend bij de redactie.

Hoe hou je het leuk?

-Doe vooraf een wensenrondje, zodat je weet wat ieders verwachtingen zijn en in hoeverre jullie vakantie daaraan zal voldoen. Wil je rust of actie? Wil je uitgaan? Winkelen? Cultuur snuiven? Deel je wensen. En maak afspraken: is er een gezamenlijke pot? Ga je zelf koken? En hoe ga je om met alcohol?

- Wees een beetje flexibel, het is geven en nemen.

- Probeer eventuele irritaties in perspectief te zien. Er is vast ook nog heel veel leuks aan die reisgenoot met wie je zo graag op vakantie wou. Als je irritaties uitspreekt, uit daarbij dan je eigen gevoel, geen verwijt naar de ander. Dus niet: ‘Waarom heb je die takkenherrie weer zo hard staan?’ Maar: ‘Ik kan me niet goed concentreren op mijn boek, zou je misschien je oortjes in willen doen?’ Zo kun je grote conflicten vermijden.

- Zoek naar gedeelde interesses; een leuk gezamenlijk uitje is goed voor het groepsgevoel.

- Plan ook momenten in waarop ieder even zijn eigen ding kan doen. Je hoeft niet álles samen te doen, de hele tijd. Respecteer het als iemand even wat tijd voor zichzelf nodig heeft, dan ontstaan er minder snel irritaties.

- Discussies of zelfs ruzies hoeven niet altijd zo slecht te zijn. Vaak zuiveren ze de lucht, weet je daarna weer wat je aan elkaar hebt en kun je door.

- Geniet van de tijd met elkaar. Het is heus niet erg als de dingen even niet precies gaan zoals jij wil of verwacht. Relax en maak plezier.

- Vooral een eerste vakantie samen is spannend. Je hebt ongetwijfeld verwachtingen over hoe leuk en geweldig dit zal zijn, maar toch ontstaan vooral tijdens de eerste dagen soms irritaties. Geef elkaar de ruimte en tijd om af te kicken van het werk-/schoolritme en de drukte. Oordeel niet te hard over jezelf en je reisgenoot, maar verwonder je hooguit. ‘Kijk ons nou…’

Als je voor het eerst met iemand op vakantie gaat die je graag mag en die je wellicht al langer kent, denk je er voor vertrek meestal niet over na hoe zo’n vakantie invloed kan hebben op je onderlinge relatie. Positief, maar ook negatief. Bespreek daarom beter toch even – vooraf! – wat ieders verwachtingen zijn, vertel elkaar over je ideale dagritme op vakantie, maak afspraken. En dan ga je gewoon fijn genieten. Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste: relax. Je hebt tenslotte vakantie…


menu