Vijf toffe uitjes voor Hemelvaart en het hemelvaartweekend in Friesland

Bezoek de traditionele bloemenmarkt in Leeuwarden, reis naar de middeleeuwen met het Imaginarium Festival of bewonder klassieke auto’s bij de Elfsteden Oldtimer Rally.

Elfsteden Oldtimer Rally.

Elfsteden Oldtimer Rally. FOTO E.M. VAN DEN HEUVEL

Lees meer over
Eropuit
Achtkarspelen
Ameland
Dantumadiel
De Fryske Marren
Harlingen
Heerenveen
Leeuwarden
Noardeast-Fryslân
Ooststellingwerf
Opsterland
Schiermonnikoog
Smallingerland
Súdwest-Fryslân
Terschelling
Tytsjerksteradiel
Vlieland
Waadhoeke
Weststellingwerf

Bloemenmarkt tussen de bomen

Het is inmiddels al honderden jaren een traditie in Leeuwarden: de bloemenmarkt op Hemelvaartsdag. De markt is een van de grootste bloemenmarkten van het land. Dit jaar past de bloemenmarkt nog beter in het decor van de stad met alle bomen die in de binnenstad staan voor het langlopende evenement Arcadia.

Combineer een bezoekje aan de bloemenmarkt met een wandeling door het stadse bos.

Reizen naar de middeleeuwen met het Imaginarium Festival

Het programma van het Imaginarium Festival in Tytsjerk staat drie dagen lang, van donderdag tot en met zaterdag, bomvol cultuur in de sfeer van de middeleeuwen, fantasie, steampunk en sprookjes. Op Hemelvaart kunnen cultuurliefhebbers samenkomen om te dansen, zingen en te genieten van muziek en ander entertainment.

Tap een biertje, drink een mede uit een hoorn, dwaal langs kraampjes en maak kennis met andere Imaginarium bezoekers. Dit jaar is er geen hoofdpodium, maar een Three Tops Tent. Er vinden workshops plaats, bezoekers kunnen zichzelf omtoveren tot een fantasy karakter, er is een lichtjesavond en bezoekers kunnen leren boogschieten of bijlgooien.

Crea- en smulmarkt in Bakkeveen

De Crea & Smulmarkt vindt jaarlijks plaats in het centrum van Bakkeveen. Rondom Plaza de Kolk en De Brink is een inspirerende markt te vinden met meer dan veertig kramen, waar ondernemers en bedrijven uit de regio hun producten laten zien en verkopen. Er zijn foodtrucks met streekproducten en kraampjes waar kunstenaars hun creaties laten zien.

Daarnaast zijn er diverse straatmuzikanten op de markt te vinden. Voor de kinderen is er een clown, een verhalenvertelster en zijn er workshops bij creatieve kramen. De markt is vrijdagmiddag van 11 tot 18 uur te bezoeken.

Struinen over de vlomarkt

Al meer dan veertig jaar lang wordt er in Makkinga een maandelijkse vlomarkt gehouden. Van maart tot oktober strijkt iedere laatste zaterdag van de maand een openluchtmarkt neer waar van alles kan worden gekocht en verkocht. De vlomarkt wordt ook wel eens het Waterloopplein van het Noorden genoemd en is een van de grotere markten die nog volledig door vrijwilligers wordt geregeld.

Er zijn geen vaste plekken, iedereen die wil verkopen kan geen standplaats reserveren. Iedere standhouden krijgt een eigen plek toegewezen. Met een looproute komen bezoekers langs alle standplaatsen.

Alternatieve Elfsteden Oldtimer Rally

Na twee jaren zonder Alternatieve Elfsteden Oldtimer Rally is het zaterdag eindelijk weer tijd voor de tour. Voor de zaterdag na Hemelvaart is er een rit uitgestippeld voor zo’n 250 deelnemers, die allen in motoren en auto’s, tot en met bouwjaar 1949, langsrijden. De versie van dit jaar is een beetje uitgekleed; zo is er geen feestavond of evenemententent.

Wel zijn dus de oldtimers van de partij. Ze zijn te bewonderen in alle elf Friese steden: Sloten, IJlst, Sneek, Leeuwarden, Dokkum, Franeker, Harlingen, Bolsward, Workum, Hindeloopen en Stavoren.


Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

menu