Reisverslag van drie oude mannen die fietsen naar het einde van de wereld. Dag 5 van Henk: 'Ineens waren de borden verdwenen, losten de fietspaden op en stonden we aan het begin van een autosnelweg'

Sjon Stellinga, Henk Hofstra en Luuk Hajema – alle drie de 60 gepasseerd – op de fiets voor een lange tocht naar Finisterre aan de Atlantische Oceaan. Daar waar de wereld ophoudt. Voor Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant houden ze dagelijks een reisblog bij.

Hoofdfoto: Corné Sparidaens. Carrousel: Reisfoto's van Henk, Sjon en Luuk

Hoofdfoto: Corné Sparidaens. Carrousel: Reisfoto's van Henk, Sjon en Luuk

Lees meer over
Eropuit

Voor iedereen die wel eens met de auto in Luik de weg is kwijtgeraakt, heb ik heel goed nieuws: dat kan nu ook met de fiets! Er was ons een nieuwe fietsroute langs de Maas dwars door Luik beloofd. En dat leek in eerste instantie ook redelijk te kloppen. Slingerend langs smalle strookjes kasseien en over passages onder en over bruggen schoten we lekker op. Ineens waren de borden verdwenen, losten de fietspaden op in het niets, leidde de wegomlegging nergens meer heen en stonden we aan het begin van een autosnelweg.

Uitweg

Een aardige Fransman wees ons de uitweg. Het laatste stuk route door Luik was hier een zandpad en daar een keienstrook. Eigenlijk onvoorstelbaar voor zo’n grote stad.

Tot aan Huy is de Maas vooral voor de industrie. Eindeloze haventjes en kades met zand en grind, verroeste staalfabrieken en de enorme kerncentrale in Tihange. Na Huy wordt de rivier smaller en wordt het eigenlijk een rivier voor plezier.

Jeugdherberg

In Namen zitten wij in een jeugdherberg. Een kamertje met twee stapelbedden. Eigenlijk een geniale vinding, we hebben alles wat we nodig hebben (vooral douche en bed) met ook nog een ontbijt morgenochtend. Wat minder luxe en wat meer aandacht voor de essentie.

Een Duitse jongen in de jeugdherberg ziet onze Jacobsschelpen en vraagt of wij naar Santiago gaan. Hij is lopend onderweg, eind augustus hoopt hij te arriveren. Vooralsnog hecht ik wel aan de luxe van een fiets.

menu