MEER Uitjes in Friesland: vijf tips

Iedereen zit klaar voor de kerstdagen. Zo zit Madam Scrooge in haar bontjas, staan de tomte en julbock paraat en hebben alpaca’s kersthaarbandjes en kerstslabbetjes om.

Scandinavische kerst in Fries Scheepvaart Museum. Foto: Freerk Bokma

Lees meer over
Eropuit

Madam Scrooge ontdooit in haar bontmantel op Kerstnacht

In Langelille transformeert deze winter de grootste vrek aller tijden, Scrooge, zich tot Madam Scrooge. Zij heeft zich rillend in haar bontmantel verschanst achter haar muur van munten. Niets dringt door tot haar koude hart, totdat op Kerstnacht Madam Scrooge door drie geesten wordt geconfronteerd met haar onmenselijkheid. Zal zij ontdooien deze Kerst en het licht gaan zien? Opera Spanga brengt met Madam Scrooge een hartstochtelijke bewerking van Charles Dickens’ klassieker A Christmas Carol .

De muziektheatervoorstelling verhaalt over hoe ongeremde hebzucht - de basis van ons verziekt financieel klimaat - de kloof tussen arm en rijk steeds dieper maakt. De productie zou oorspronkelijk vijf keer te zien zijn in de Doopsgezinde Kerk in Rotterdam, maar door de aangescherpte coronamaatregelen zijn die voorstellingen geschrapt. De première is nu verplaatst naar 26 december in Langelille, waar de productie tot en met 8 januari 2022 op de Langelilleweg 55 als locatievoorstelling wordt opgevoerd. De voorstellingen vinden allemaal om 15.00 uur plaats.

Langelille - Langelilleweg 55, v.a. zo op diverse data 15 uur, 45 euro (kinderen t/m 32 jaar 22,50 euro)

Winterexpositie met poëtische schilderijen

In Offingawier, vlakbij Sneek, wonen en werken kunstschilder Gert-Jan Veenstra en zijn echtgenote Silvia. In 2008 openden zij hier een galerie, waar Veenstra tweemaal per jaar nieuw werk presenteert. In zijn Winterexpositie, die vanaf zondag 26 december te zien is in Galerie Offingawier, laat de kunstenaar zijn realistisch-impressionistische, bijna poëtische schilderijen zien. Zijn oeuvre omvat onder meer landschappen, stadsgezichten en nautische taferelen.

De expositie is vanaf aanstaande zondag tot en met 30 januari op zaterdag en zondag te bezoeken. Via een qr-code op de website galerie-offingawier.nl kan de galerie ook virtueel worden bezocht. Voor een afspraak buiten openingstijden kan gemaild worden naar info@galerie-offingawier.nl.

Offingawier - Galerie Offingawier, zo, t/m 30 jan za en zo 13-17 uur, gratis

Alpaca’s met kersthaarbandjes en kerstslabbetjes

Nog tot en met 7 januari is de boerderij van Alpaca World in Workum volledig ondergedompeld in kerstsfeer en zelfs de alpaca’s doen mee. Bezoekers kunnen genieten van warme chocolademelk, kerstkoekjes en uiteraard alpaca’s. De alpaca’s Alejandro en Frenkie zijn onder andere van de partij. De twee hebben een kersthaarband in of een kerstslabbetje voor, wat natuurlijk prachtig gezicht is wanneer ze op de foto gaan.

Ook mogen bezoekers poseren op een arrenslee of meedoen aan de mini-workshop Alpaca knutselen met eigen wol . Tijdens deze periode is de boerderij alleen geopend voor Meet & Greets en is het noodzakelijk vooraf te reserveren via de website of last minute per telefoon. Men kan ook langskomen voor alleen een drankje, maar kan dan de alpaca’s alleen vanaf het terras zien. Zie voor de exacte tijden en voor reserveren van de Meet & Greets de website alpacaworldfriesland.nl.

Workum - Alpaca World Friesland, t/m 7 januari

Kerst-Natuurvaartochten in De Weerribben

Het riet begint weer goudgeel te kleuren, wat vraagt om een natuurtocht met overdekte platbodem rondvaartboot, dwars door het moerasgebied en de rietvelden. Vanaf Bezoekerscentrum de Weerribben gaat de boot de natuur in waar deelnemers zich alleen op de wereld wanen. De boot is wind en waterdicht en zelfs verwarmd als het koud is.

De kerstrondvaart is op vrijdag 24 en maandag 27 tot en met vrijdag 31 december te boeken. Ook in de eerste week van januari is de tocht nog te maken. Aanmelden voor de vaartocht kan via 06 537 84 651.

Ossenzijl - Buitencentrum Weerribben, vr en ma t/m vr 13 uur, 15 euro (kinderen t/m 4 jaar 7,50 euro)

Tomte, julbock en een museum vol kerst

Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek is deze decembermaand helemaal in Scandinavische kerstsfeer gestoken. De stijlkamers en andere ruimtes van het museum zijn uitgedost met kerstversiering. In Scandinavië wordt het kerstfeest op een heel eigen manier gevierd, met bewust samenzijn en veel aandacht voor de terugkeer van het licht. Ook de Scandinavische interieurtrends bieden volop inspiratie. Bezoekers kunnen veel materialen uit de natuur, zoals verschillende soorten wintergroen en dennenappel, verwachten.

De kleuren rood en wit overheersen. Ook de tomtes (kerstkabouters) en de julbock (kerstgeit van stro) ontbreken niet. In de kerstvakantie is er voor kinderen een gratis speurtocht en doe-boek in één, boordevol creatieve opdrachten en uitdagende oefeningen. Samen met Tomte en Julbock gaan kinderen op reis door het museum. De opdrachten kunnen thuis worden afgemaakt.

Sneek - Fries Scheepvaart Museum, dagelijks 10-17 uur, zo 12-17 uur (25 dec en 1 jan gesloten), 9,50 euro (kinderen 4,50 euro)


Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .


Wegens de onlangs aangescherpte coronamaatregelen is het mogelijk dat voorstellingen of evenementen worden geannuleerd, check daarom altijd nog kort van tevoren of een evenement doorgaat.

Nieuws

menu