MEER Uitjes in Friesland: vijf tips

Vier het Saint-Saëns Festival in Leeuwarden, luister naar het Colori Ensemble of kom kijken naar een voorstelling van Meeuw Jonge Theatermakers.

No Guts No Glory. Foto: Tryntsje Nauta

Lees meer over
Vrij

Naar de wereld van Camille met het Saint-Saëns Festival

Dit weekend vinden er in het kader van het Saint-Saëns Festival diverse klassieke concerten plaats in Leeuwarden. Bij dBieb speelt jong talent, opgeleid aan de Ferwerda Academie en uit de talentklas van Frans Douwe Slot, zaterdag stukken als Valse Nonchalante en Morceau de Concert van componist Camille Saint-Saëns. In de Grote- of Jacobijnerkerk geeft Peter van der Zwaag een orgelconcert vol werken die de luisteraar mee op reis nemen naar de wereld van Saint-Saëns. Hiermee wordt de cirkel rond gemaakt; de componist deed namelijk op een van zijn reizen in 1897 ook Leeuwarden aan en bespeelde daar toen zelf het Müller-orgel in de Jacobijnerkerk.

Als afsluiter van het festival laten Filharmony Fryslân en het Koninklijk Toonkunstkoor Concordia Leeuwarden zaterdag het Oratorio de Noël horen. Dit kerstoratorium voor solisten, koor en orkest wordt in de Bonifatiuskerk ten gehore gebracht. Solisten Kitty Bazalgette, Marijke Beute, Wilko Koekoek, Twan van der Wolde en Jitze van der Land staan met het orkest en koor onder leiding van Ronald Slager en worden begeleid door Peter van der Zwaag. Het volledige programma van het festival is terug te vinden op nijesymfony.nl.

Leeuwarden - Diverse locaties, za op diverse tijdstippen, diverse prijzen, zie nijesymfony.nl

Een breed scala aan klankkleuren met Colori Ensemble

Het Colori Ensemble bestaat uit zussen Rianne en Wilma en hun broer Arjan Jongsma. De musici hebben diverse prijzen, meerdere optredens voor radio 4 en bijzondere live-concerten op hun naam staan. Zaterdag brengen ze een afwisselend programma, in zowel repertoire als gebruik van instrumenten, naar het Kerkje van Ter Idzard.

Het ensemble speelt onder andere arrangementen van componisten als Grieg, Rachmaninov en Ravel. Meerdere hedendaagse componisten hebben werken speciaal voor deze jonge musici geschreven. De fluitist en hoboïst bespelen ook verwante instrumenten piccolo, altfluit, hobo d’amore en althobo. Met het gebruik van de verschillende stokken van de marimba-speler en ontstaat er zo een breed scala aan klankkleuren.

Ter Idzard - Kerkje (Bonifatiuskerk), za 20 uur, 10 euro

Kerst met de Urker Mans Formatie

De Urker Mans Formatie geeft zaterdag een kerstconcert in Bolsward. Het programma bevat vele kerstarrangementen zoals bijvoorbeeld het Stille Nacht , Christmastide en Gloria in Excelsis Deo . Stille Nacht werd meer dan 200 jaar geleden gecomponeerd maar heeft een actuele boodschap van Vrede. De zangers van de Urker Mans Formatie zingen niet alleen gezamenlijk maar laten ook hun solostemmen horen bij de intro’s van de bewerkingen.

De mannen vormen een homogeen geheel van stemmen dat in de Martinikerk goed tot zijn recht komt. Aan het orgel en de piano zit Johan Bedewout die voor de begeleiding van de zang zorgt en tevens een improvisatie over een kerstthema ten gehore brengt. Het koor staat onder leiding van Martin Mans.

Bolsward - Martinikerk, za 19.30 uur, 17,50 euro

Sneupen op de Noord-Friese Winkeltjesroute

In de Noord-Friese Winkeltjesroute zijn de meest bijzondere winkeltjes van de streek opgenomen. Het gaat om ateliers, brocante- en cadeauwinkels met een gezellige sfeer, waar bezoekers ook persoonlijk geholpen worden. Bezoekers kunnen er zaterdag op uit trekken en langs de route van 60 kilometer de winkels en ateliers ontdekken.

Bij de deelnemende winkels kan er een routekaart op zakformaat worden opgehaald. Achterop de routekaart is een stempelkaart te vinden. Bij elke deelnemende winkel krijgen bezoekers een stempel en als de stempelkaart vol is, kunnen ze deze inleveren bij een van de deelnemende winkeliers en ontvangen ze een kleine attentie. De routekaart is ook te downloaden via de site, noordfriesewinkeltjesroute.nl.

Noordoost-Friesland - Diverse locaties, za 10-17 uur, gratis

Jonge theatermakers gooien het roer om

Het gezelschap Meeuw Jonge Theatermakers brengt No Guts No Glory naar het theater. Piepend en krakend komt de wereld weer op gang. En wat zijn we blij dat alles weer normaal wordt. Of..? Is dit het moment om het roer om te gooien en het anders aan te pakken?

De spelers van Meeuw Jonge Theatermakers beginnen alvast met een theaterproductie die in niets lijkt op wat men zou verwachten. Over hoe je klein kunt dromen, gerust mag mislukken, hard kunt vallen en in stilte een revolutie kunt ontketenen. Het concert van het theaterstuk werd ontwikkeld door Wendy Viel, Hilde Mulder en Lisa Frenkel. Elf spelers staan onder de regie van Wendy Viel.

Leeuwarden - Stadsschouwburg De Harmonie, do, vr 19.30 uur, zo 15 uur, 16,25 euro (t/m 16 jaar 12,75 euro)


Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .

Nieuws

Meest gelezen