Meer

MEER Uitjes in Friesland: vijf tips

Lezingen over fotografie en de voormalige Zuiderzee, een voorstelling over een oeroud ritueel of bloedstollende muzikale klassiekers: er is op cultureel gebied weer genoeg te beleven de komende dagen.

NNO - Liza Ferschtman. Foto: Marco Borggreve

Lees meer over
Vrij

Bijzondere verhalen achter de camera

Een brutale tiener uit een klein dorpje die op eigen kracht zijn jongensdroom waarmaakt en topfotograaf wordt. Dat is in een notendop de carrière van William Rutten, die op zijn twaalfde ontdekt dat fotograferen zijn grote passie is. Een paar jaar later gaat hij aan de slag bij de Hitkrant en slaagt hij erin om elke wereldster voor zijn lens te krijgen.

Rutten focust zich al decennialang op de nationale en internationale entertainmentindustrie. Met eerlijkheid, creativiteit en doorzettingsvermogen zette hij mensen als Justin Timberlake, Christina Aguilera, Robert De Niro, Johnny Depp, Mick Jagger en Angelina Jolie op de foto. Zowel op locatie als in zijn fotostudio in ‘s-Graveland komt hij beeld na beeld origineel en verrassend uit de hoek. Daarnaast is Rutten regelmatig te zien op televisie in onder andere RTL Boulevard en H et Perfecte Plaatje . In zijn theatercollege Focus , dat donderdag te bezoeken is bij De Harmonie in Leeuwarden, vertelt William Rutten aan de hand van zijn foto’s over de meest hilarische belevenissen, die zich vaak backstage afspeelden, en over zijn meest boeiende avonturen. Ook vertelt hij over fotografie en hoe het ‘perfecte plaatje’ kan worden gemaakt.

Leeuwarden - De Harmonie, do 20.30 uur, 25 euro

Een oeroud ritueel in beeld gebracht

Een man, een mes en een dier. Een oeroud ritueel. November is volgens traditie de slachtmaand. De maand waarop het vetgemeste varken door de boer op het erf werd geslacht tijdens de slachtvisite; een feest waarbij buren, vrienden en familie samen eten en het varken verdelen. Dit ritueel wordt herhaald in de voorstelling Slachtvisite van Peergroup. De betegelde wanden in de centrifugehal van De Molkfabryk in Burgum worden omgetoverd tot een nieuwe plek met 360 graden geprojecteerde animaties en filmbeelden.

Het geheel vertelt het verhaal van onze voedselindustrie. Kijkers staan er middenin en worden meegenomen van de baarmoeder van het varken tot aan de frontlinies van de supermarktoorlog. Er worden geen beelden van de slacht vertoond.

Burgum - De Molkfabryk, deze week vr t/m zo, t/m 28 nov do t/m zo, 18 uur, 50 euro incl. 5 gangen diner

Toen de Zuiderzee IJsselmeer werd

Op 28 mei 1932 om 13.02 werd de Afsluitdijk gedicht en werd de Zuiderzee het IJsselmeer. De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou voortstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas.

Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen? Schrijfster/historica Eva Vriend schreef hierover het boek Eens ging de zee hier tekeer waarin vier Zuiderzeefamilies centraal staan, uit Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Samen vormen zij een groots verhaal over het houvast dat traditie biedt, de veerkracht die vereist is om vooruit te komen en vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan. Eva Vriend kan hier ook levendig over vertellen en doet dit morgen in De Klink in Koudum .

Koudum - De Klink, do 20 uur, 9 euro

Koor Cantatrix brengt ‘Requiem’ van Faure

Vocaal ensemble Cantatrix en het Kamerorkest van het Noorden hebben de handen ineengeslagen voor een uitvoering van Gabriel Faurés troostrijke Requiem . De muziek roept herinneringen en beelden op van geliefden die er niet meer zijn en bieden troost voor de achterblijvers. Klanken die elk geloof of elke levensovertuiging overstijgen en die mensen verbindt.

Faurés Requiem is een ingetogen, maar tegelijk meeslepende dodenmis en vormt samen met Komm, Jesu, komm van Bach, The Deer’s cry van Arvo Pärt, Howell’s Salvator mundi en Remember me van Purcell het programma Remember me . Medewerking wordt verleend door Bart Rodijns op harmonium. Naast het concert morgen in de Grote kerk in Leeuwarden brengt Cantatrix dit programma ook nog in Dokkum, Rotterdam en Rolde. Zie voor exacte data en tijden cantatrix.nl .

Leeuwarden - Grote of Jacobijnerkerk, do 20.15 uur, 25 euro

Bloedstollende klassiekers door NNO

Wat is horror zonder muziek? In de aanloop naar Halloween brengt het Noord Nederlands Orkest een avond vol bloedstollende klassiekers. Van het duistere Nacht op de Kale Berg van Moessorgski tot onheilspellende klanken uit Hitchcocks filmhit Psycho . De spanning wordt even doorbroken met Introduction et Allegro van Saint-Saëns. Deze tien minuten, eigenlijk een minivioolconcert, soleert Liza Ferschtman.

Ook wordt er muziek gespeeld van Modest Moessorgski, die met Nacht op de Kale Berg een satanisch ritueel op muziek zette. Verder komen Mosolovs IJzergieterij , die in 1926 klonk als een angstdroom, en Sarasate’s Carmen-Fantasie voorbij. Deze laatste werd geïnspireerd op de opera Carmen van Georges Bizet, over een vrijgevochten zigeunerin die tragisch aan haar eind komt.

Drachten - De Lawei, do 20 uur, 27,95 euro (t/m 28 jaar 12,50 euro)

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

Meest gelezen