Meer

MEER Uitjes in Friesland: vijf tips

Loop mee met een Waddenwandeltocht, maak je eigen tiereletangel of luister naar teksten van Gysbert Japicx in een modern jasje. We geven je tips voor vijf leuke uitjes de komende dagen.

Wandelaars kunnen zaterdag een waddenwandeltocht lopen bij Ferwert. Foto: Shutterstock

Lees meer over
Vrij

Buitendijks wandelen langs terpen en wadden

Wandelaars kunnen zaterdag een waddenwandeltocht bij Ferwert lopen en kiezen tussen drie afstanden: 10, 18 of 30 kilometer. Bij alle drie de afstanden wordt buitendijks en langs terpen gelopen, wat een prachtige beleving is in de herfstperiode. Onderweg zijn rustpunten met koffie, thee en soep.

De wandeltocht van 10 kilometer start tussen 11.00 en 13.00 uur, 18 kilometer start tussen 9.30 en 10.30 uur en 30 kilometer tussen 8.30 en 9.30 uur. Inschrijven kan hier.

Ferwert - Café ’t Hoekje, za 8-17 uur, 8 euro

Maak je eigen tiereletangel

Museum Joure houdt tijdens de herfstvakantie activiteiten voor kinderen van circa 8 tot en met 14 jaar onder de noemer De Maakfabriek. Kinderen nemen een kijkje bij metalen voorwerpen in het museum en gaan daarna zelf aan het werk om een tiereletangel (een soort windorgel) te maken. Met een hamer het metaal in model kloppen en daarna bewerken met ponsen of solderen, het kan allemaal worden uitgeprobeerd. Voor kinderen die willen deelnemen aan De Maakfabriek moet van tevoren worden gereserveerd.

Joure - Museum Joure, ma 13-17 uur, di t/m vr 10-17 uur, 5 euro (volwassenen 8 euro)

Teksten van Japicx in modern jasje

Componist en zanger Hiske Oosterwijk (1989) zette teksten van de 17de-eeuwse schrijver en dichter Gysbert Japicx – grondlegger van de geschreven Friese taal – op muziek van nu. Het resultaat is te beluisteren tijdens de voorstelling Tiidgenoaten, waarin de ogenschijnlijk onoverbrugbare verschillen tussen Gysbert Japicx en de jonge, jazzy zangeres Hiske Oosterwijk lijken te verdwijnen. De twee vinden elkaar in de liefde voor taal en muziek, maar ook in de worsteling op zoek naar authenticiteit. Gysbert Japicx wordt daarmee tastbaar, en zijn gedachten en worstelingen invoelbaar.

Oosterwijk zingt in de Broerekerk in Bolsward en wordt daarbij ondersteund door zes internationale musici. Oude teksten krijgen nieuwe betekenis in een mix van voordracht, livemuziek, theater en zang. De Broerekerk, die in oktober rond 20.00 uur in het donker van de avond staat, zorgt voor een schouwspel. Het glazen dak en de open ruimte in de kerk zijn de uitgemeten plek voor artistiek spel, licht, geluid en verwondering. De regie is in handen van Bruun Kuijt en de kostuums zijn verzorgd door Hadewych ten Berge.

Bolsward - Broerekerk, t/m 24 okt, do t/m zo 20 uur, 26,50 euro

‘Vader en zoon’ twintig jaar later

Twintig jaar geleden speelden Joop en Mads Wittermans Vader en Zoon. Nu staan ze weer samen op het toneel, maar er is het nodige veranderd. In de voorstelling van toen had pa last van een midlifecrisis en weigerde zoon, ondanks inspanningen van z’n vader, te voldoen aan de normen van de maatschappij.

Anno 2021 hikt de zoon tegen een midlifecrisis aan en lijkt hij conformist te zijn geworden. Terwijl in vader de anarchist ontwaakt; hij zet zich af tegen alle regels die het ouder worden en de naderende dood met zich meebrengen. De rollen zijn dus volledig omgedraaid, of ligt het toch anders? Vader en zoon is grotendeels Nederlandstalig met zo nu en dan wat Fries. De voorstelling is de komende periode op verschillende plaatsen in Friesland te zien.

Balk - De Treemter, do 20.30 uur, 20 euro

Theatervoorstelling op 18 meter hoogte

De Harmonie brengt van donderdag tot en met zaterdag de voorstelling Radman in de gondels van een reuzenrad op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. In het 18 meter hoge reuzenrad wordt het publiek – gewapend met koptelefoon en verrekijker – tijdens Radman meegenomen in de geheimen van de stad. Radman is een samenwerking van Schippers&VanGucht en Het Zuidelijk Toneel. De voorstelling doet diverse steden aan. Zo waren onder andere Antwerpen en Eindhoven al aan de beurt, en nu strijkt het rad neer in Leeuwarden.

Leeuwarden - Oldehoofsterkerkhof, do en vr 16-21 uur, za 11.30-17 uur (ieder half uur), 15 euro voor twee personen in halve gondel (25 euro voor vier personen in hele gondel)

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

Meest gelezen