MEER Uitjes in Friesland: vijf tips

Vandaag en morgen zijn er in Friesland weer fijne voorstellingen te bezoeken en diverse activiteiten te beleven. We zetten vijf stuks voor je op een rij.

Plien en Bianca.

Plien en Bianca. Foto: Katinka Krijgsman

Lees meer over
Eropuit

Buurtapp in rep en roer door Margreet

Eén straatje, dertig buren. Het gaat iedere dag z’n gangetje, in de straat en in de appgroep van de buurt. De ene dag heeft iemand een klopboor of griptang nodig en gaat daarmee een zondagmiddag aan zijn huis klussen, de andere dag zijn er muizen bij de supermarkt of vindt een bewoner een granaat uit de Tweede Wereldoorlog. Op een dag gebeurt er echter iets bijzonders; Margreet, de buurvrouw van nummer 32, verlaat zonder enige uitleg de appgroep.

Op de straatborrel en de dagen die erop volgen gaat het over niets anders meer. Waarom heeft Margreet de groep verlaten ? Waarom doet iemand dat eigenlijk, de groep verlaten? Kan dat? En mág het? De vanzelfsprekendheid waarmee het suffe straatje een eenheid vormde, valt volledig uit elkaar. Buren komen tegenover elkaar te staan. En van Margreet horen ze niets, want zij heeft de groep verlaten. Margreet heeft de groep verlaten is een toneelproductie van mugmetdegoudentand en werd geschreven door Aaf Brandt Corstius en Joan Nederlof. De rollen worden vertolkt door Dick van den Toorn en Lies Visschedijk. Paul van der Laan nam de regie op zich.

Heerenveen - Posthuis Theater, wo 20.15 uur, 21 euro

Schrijvend op zoek naar je diepste drijfveren

In de schrijfstudio van Ingeborg Hoogsteen kunnen (aspirant) schrijvers ontdekken wat hen drijft en wat hen maakt tot wie ze zijn . Ter plekke schrijven deelnemers verhalen, anekdotes of scènes, waarbij inspiratie en schrijfplezier voorop staan. Aan het einde van de ochtend liggen er één of meerdere teksten die kunnen worden uitgewerkt tot een scene, verhaal of boek.

Hoogsteen begeleidt ambitieuze schrijvers om hun verhaal woorden te geven. Dit doet zij voornamelijk via haar programma’s Fun, Focus en Flow, Verder met Fictie en individuele schrijfbegeleiding. Ook organiseert ze schrijfochtenden, schrijfdagen en schrijfweekenden. Opgeven voor de schrijfsessie kan via onlineschrijfacademie.nl/schrijfmiddag-drijfveren .

Marrum - Bureau Twirrewyn, wo 14-16.30 uur, 37 euro

Faxen over worstelingen met de sociale dienst

Stichting Literaire Activiteiten Sneek (LAS) ontvangt woensdag de auteur Nicolien Mizee . Zij geniet vooral bekendheid door haar reeks Faxen aan Ger en haar roman Moord op de moestuin . Na diverse publicaties, romans, gebundelde columns en een kinderboek verscheen in 2017 het eerste deel in haar reeks faxenboeken: De kennismaking - Faxen aan Ger .

Mizee ziet de dingen vaak anders dan haar medemensen en dat stuit op wederzijds onbegrip. De faxen beschrijven haar worsteling met de sociale dienst, geld, vrienden, familie, het schrijven en met relaties. Dit jaar verscheen het reeds vierde deel in de reeks: Hoog en laag springen - Faxen aan Ger . Zoals de andere faxenboeken werd ook deze uitbundig ontvangen. Reserveren voor de lezing kan via een mailtje naar info@stichtinglas.nl, of aan de balie van Boekhandel Van der Velde.

Sneek - Bibliotheek, wo 20.15-22 uur, 10 euro, donateurs 6 euro

Onderzoek naar betekenis door Jelmer de Moed

Klarinettist Jelmer de Moed geeft naast zijn studie al veel concerten en initieerde al verschillende projecten. Zo toerde hij in 2018 met de interdisciplinaire voorstelling Prikkel in de bubbel van Plastique Fantastique langs Oranjewoud festival, Oerol en het Grachtenfestival; bracht hij samen met het Animato Kwartet een ode aan de Nederlandse Componist Tristan Keuris in Bevangen en verscheen eind 2019 zijn debuut EP Dwaallicht .

Voor zijn programma van woensdag vormt het Gesprek tussen dubbelgangers van Pierre Boulez het uitgangspunt. Met Tijn Wybenga, Amarante Nat, Boris Peters en Matthijs Ruijter onderzoekt De Moed de betekenis nu we allemaal, meer dan ooit, vervlochten zijn met ons digitale evenbeeld.

Leeuwarden - Stadsschouwburg De Harmonie, wo 20.30 uur, 17 euro

Plien & Bianca op de planken met ‘En nu dan?’

Plien & Bianca staan bekend om hun meesterlijke typetjes. De twee leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam en vormden al gauw een duo. Hun vorige theaterprogramma Gaat het nog door? werd genomineerd voor de Poelifinario, zorgde voor uitverkochte zalen en kreeg lovende recensies.

In hun cabaretvoorstelling En nu dan? laten de twee weer scherpe dialogen en timing zien. Met gefrustreerde kabouters, giraffen in het theater, turboverkledingen en nog veel meer zorgt het duo voor een onbekommerde avond barstensvol humor en hilariteit .

Drachten - Schouwburg De Lawei, vandaag 20-22 uur, 34 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda .


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl .

menu