MEER Uitjes in Friesland: vijf tips

Vlieg mee naar een nieuwe planeet, hoor verhalen van van Hanegem, kom lichtkunstprojecten bekijken of train je lachspieren met de komedie Silverflash. Op cultureel gebied hoeft je je de komende dagen niet te vervelen in Friesland.

WK 1974 Foto: archief VanPlan

Lees meer over
Eropuit

De geconfisqueerde stoel van Mick Jagger

Popjournalist Harry de Jong wordt bijgestaan door Willem de Vries voor een avond vol verhalen over muzieklegendes . Het geheel wordt muzikaal omlijst door singer-songwriter Ivo Poelsma en bassiste Elvira van Poelgeest. De Jong kwam bij alle groten der aarde backstage, in de hotelkamer of thuis op de bank.

De afgelopen 45 jaar maakte hij een fascinerende reis door de internationale muziekindustrie; zo mediteerde hij in Berlijn met Donovan, rookte hij in Texas een jointje met Willie Nelson, betrapte hij in Los Angeles John Lee Hooker met drie vriendinnen, zat hij in Londen op de stoel waarop Mick Jagger net wilde plaatsnemen, hing hij dronken in de heg na een middagje doorzakken bij Ron Wood thuis en kreeg hij van Hamburg tot Parijs privé optredens van Joe Cocker, Joni Mitchell, Linda Gail Lewis en The Dubliners.

De Jong was ook de laatste Europese journalist die uitgebreid met Johnny Cash sprak, vlak voor diens dood. Uit zijn ervaringen verzamelde hij hoogtepunten in zijn boek De Duivel Ligt Altijd Op De Loer . In de gelijknamige voorstelling die zondag in Poppodium Iduna te zien is, wordt het publiek getrakteerd op uren vol onversneden pophistorie. De Jong deelt niet alleen anekdotes uit zijn boek; er komen ook niet gepubliceerde verhalen aan bod. Het publiek krijgt tijdens de voorstelling de gelegenheid om vragen te stellen.

Heerenveen - Posthuis Theater, do 20.15 uur, 15 euro

Het rijke voetballeven van van Hanegem

Sportverslaggever en journalist Eddy van de Ley neemt voetballegende Willem Hanegem donderdag aan de hand van unieke (wedstrijd)beelden mee op een avontuurlijke reis door zijn rijke voetballeven.

In dit theatercollege in De Lawei in Drachten wordt hij bevraagd over zijn jeugd, band met Feyenoord, zijn blik op het Friese voetbal en de liefde voor het spel. Ook is er aandacht voor het totaalvoetbal van Oranje en het WK van 1974 in West-Duitsland.

Drachten - Schouwburg De Lawei, do 19.30 en 21 uur, 24,50 euro

Het lichtkunstfestival van Leeuwarden is terug

Op diverse plaatsen in de Leeuwarder binnenstad vind je vanaf donderdag drie dagen lang lichtkunstprojecten van nationale en internationale kunstenaars onder de naam Luna - Leeuwarden Urban Night Adventure . Op onder andere het Oldehoofsterkerkhof, Waagplein, Gouverneursplein, in de Blokhuispoort en het Stationskwartier kun je je hart ophalen aan lichtkunst.

Twee kunstwerken zijn te zien op de Snekertrekweg 1 waar ook het Media Art Festival plaatsvindt. Entree is hiervoor 7 euro waarmee je ook toegang hebt tot 14 lichtkunstwerken van jonge makers.

Leeuwarden - Diverse locaties in de binnenstad, do t/m za 18-23 uur, gratis

Mini Theater Friesland met Silverflash

Mini Theater Friesland brengt vrijdag de komedie Silverflash op de planken in De Skâns in Gorredijk. In de haute couture zaak van Buijsman, Buijsman & Smoes, een exclusieve firma met een enorme reputatie op het gebied van mode ontwerpen, hoort Jaap Buijsman dat zijn vrouw veertien dagen op vakantie gaat.

Wat een verrassing! Nee hoor, er is niets mis met zijn huwelijk, maar dat betekent niet dat hij de rest van de wereld moet haten? Met heel veel vaart en al zijn charmes steelt hij menig vrouwenhart. Dit tot grote ergernis van zijn compagnon en vriend Piet Smoes die als het mis gaat hier voor op moet draaien. Gelukkig is de secretaresse mevrouw Top de rots in de branding of de redder in nood.

Gorredijk - De Skâns, vr 20.15 uur, 13,50 euro

Vlieg mee naar planeet Area 9021

Doordat corona roet in het eten gooide kon het jubileum van BIS (berneiepenloftspul) niet zo gevierd worden zoals ze het graag zagen. Maar niet getreurd, er is een echte film gemaakt en deze wordt vanaf donderdag tot en met 4 oktober vertoond. We lichtten een klein tipje van de sluier op.

Het is 2021 en de wereld ligt er beroerd bij: ontevredenheid, boosheid, uitsluiting, nieuws dat geen nieuws is, leugens, stikstof, plastik en pandemiën vullen de lucht tot een verstikkend geheel. Maar gelukkig heeft het Believe INterestrial Space Corporation een nieuwe planeet ontdekyt: Area 9021. En wat blijkt, er is al leven! En BIS is welkom, heel welkom zelfs. Kaarten zijn te bestellen op de website berneiepenloftspul.nl of door het sturen van een mail naar bis.kaartferkeap@gmail.com .

Easterwierrum - De Tysker, do t/m ma 20.15 uur, za en zo ook om 15.30 uur, 13 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via redactie.vanplan.nl


Nieuws

menu