MEER Uitjes in Friesland: vijf tips

Sanne Wallis de Vries. Foto: Jaap Reedijk

De komende dagen zijn er weer fijne uitjes in Friesland te ondernemen. We hebben vijf stuks voor je op een rij gezet.

Het Friese landschap met een kritisch oog

In Het land is niet ondankbaar exposeert Jan H. van der Zee een nieuwe serie landschapsschilderijen . Zijn werken zijn vanaf donderdag te zien in het kerkje van Hempens. In de serie laat de kunstschilder zijn visie op het Friese landschap zien. In zijn eerdere tentoonstelling in Dokkum presenteerde hij een serie grote tekeningen over zijn geliefde landschap, waarin ligboxstallen ,voedersilo’s en een enkele eenzame koe te zien waren.

Na een lange afwezigheid steekt Van der Zee zijn mening over het landschap niet onder stoelen of banken; met een kritisch oog schildert hij de gramschap van zich af. Met titels als Monsanto Sunrise en Vert Emeraude, grijze klei en Monsanto bruin geeft hij vorm aan zijn visie. Hij laat de kleuren die hij in het landschap ziet spreken en tegen elkaar af steken. Zo geeft hij nieuw perspectief aan het landschap waarin met al haar facetten meer dan genoeg te zien is. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met zondag, volgende week is de expositie ook van donderdag tot en met zondag 26 september te bezoeken.

Hempens - Martinuskerk, do t/m zo 15-19 uur, gratis

Netwerken, kennismaken en omscholen

Het Werkfestival Súdwest Fryslân is voor iedereen die op zoek is naar werk, een bijbaan of stageplaats. Ook is het festival geschikt voor iedereen die zich wil oriënteren op ander werk of zich wil laten her- of omscholen.

Er wordt met het festival een kans geboden om moeilijk te vervullen vacatures, zoals in krapte-sectoren, onder de aandacht te brengen en in contact te komen met mogelijke werknemers of stagiaires. Op het festivalplein kunnen bezoekers kennis maken met de verschillende branches, in contact komen met bedrijven, een professionele profielfoto laten schieten of hun cv laten checken. Meer info is te vinden op werkfestivalswf.nl.

Sneek- Hoekstra Transport, za 10-14 uur, gratis

Door de verbeelding langs de rauwe realiteit

Sanne Wallis de Vries vergaarde grote bekendheid in Nederland als een van de vaste medewerkers van televisieprogramma’s als Kopspijkers en Koefnoen . In haar solo cabaretvoorstelling Kom nodigt ze bezoekers uit om mee te gaan in haar vlammende verbeelding, langs de rauwe realiteit.

Ze gaat voor de kijker door de diepste en donkerste plekken van de menselijke ziel. Tegelijkertijd viert ze in haar voorstelling wat iedereen bindt, namelijk menselijkheid. De Vries wordt ondersteund door haar groep vaste muzikanten. De voorstelling vol stand-up comedy en suikerharde muziek is vrijdag te zien in Heerenveen.

Heerenveen - Posthuis Theater, vr 20.15 uur, 25 euro

Klavecimbel als muzikale hoofdrolspeler

In Koninklijke barokmuziek van Jean-Philippe Rameau (1683-1764) - ‘de Franse Bach’ laten Cecilia Bernardini, Evan Buttar en Robert Koolstra stukken van Rameau horen . De componist wordt ook wel de “Franse Bach” genoemd en de Pièces de clavecin en concerts zijn de enige kamermuziek werken.

Deze stukken behoren tot een van de hoogtepunten van het klavecimbelrepertoire, mede omdat het klavecimbel hier het hart van het ensemble is. In plaats van een begeleidend continuo instrument heeft het klavecimbel een uitgeschreven partij. Hierbij spelen de viool en viola da gamba als solo-instrumenten mee. Reserveren voor het concert kan via info@appassionata-leeuwarden.nl.

Leeuwarden - Doopsgezinde Kerk, vr 20.15-21.45 uur, 20 euro

Elvis en een gekwelde stijl van rock ‘n roll

De one-man-band Dead Elvis & His One Man Grave laat als geen ander horen dat de muziek van Elvis nog steeds leeft. Dead Elvis bestaat sinds 2005 en laat een gekwelde stijl van rock-’n-roll horen. Dit doet hij wereldwijd; zo speelde hij shows in landen als Japan, Brazilië, Uruguay, China, Chili, Turkije, Argentinië, Hongarije, Italië, Finland en Spanje.

In zijn ‘zombie rock ‘n roll’ speelt Dead Elvis drums en gitaar alsof hij niets te verliezen heeft. De show van Dead Elvis & His One Man Grave werd verplaatst van 21 mei naar aanstaande vrijdag Reeds gekochte kaarten blijven geldig.

Leeuwarden - Popcentrum Neushoorn, vr 20.45 uur, 5 euro

Je kunt deze onderwerpen volgen
Vrij