MEER Uitjes in Friesland: vijf tips

Fries StraatFestival. Foto: Archief VanPlan

De komende dagen zijn er in Friesland weer genoeg activiteiten. Bezoek het Fries StraatFestival, een concert van Jennie Lena of een open atelier.

De rauwe en lenige stem van Jennie Lena

Zangeres Jennie Lena wist een groot publiek te bereiken met haar rauwe en lenige stem sinds haar auditie voor The Voice of Holland in 2015. Haar blind audition met het nummer Who’s Loving You ging viral en is inmiddels meer dan dertig miljoen keer bekeken. Op haar album To Be Honest combineert ze soul en gospelkoren met akoestische instrumenten en hiphopbeats. Ze schreef, produceerde en coproduceerde dit album in Amsterdam, Los Angeles en New York.

Lena groeide op in een familie van muzikanten; iedereen zong of bespeelde een instrument. De zangeres werd beïnvloed door muziekstijlen als soul, r&b, jazz, hiphop, gospel, funk en blues. Invloeden van deze stijlen zijn dan ook allemaal terug te horen in haar muziek, waaronder op haar meest recente album A Girl in a Digital World . Haar concert van aanstaande vrijdag vindt plaats in het Bolwerk van Sneek.

Sneek - Het Bolwerk, vr 21 uur, 18 euro

Eerbetoon aan kunstschilder Jan Kooistra

Molenaar Tineke Popma organiseert in de molen Tochmaland een eerbetoon aan Jan Kooistra. Met ruim honderd schilderijen die werden geschilderd door 26 van zijn leerlingen wordt de liefde voor de natuur en het landschap die Jan Kooistra had, doorgegeven in nieuwe kunst.

Popma was ooit leerling bij Kooistra en nam contact op met 25 andere leerlingen van de kunstschilder om een gezamenlijk eerbetoon te brengen aan hun leermeester, die eerder dit jaar overleed. Gedurende vier dagen, van 15 tot en met 18 september, zijn van de leerlingen elk maximaal vier werken te zien .

Kollum - Tochmaland, wo t/m vr 13-17 uur en za 10-17 uur, gratis

Straattheater, muziek en cultuur tijdens Fries StraatFestival

Het Fries StraatFestival is vanwege corona verschoven naar 16 tot en met 19 september. Vier dagen lang vindt er een afwisselend programma in de binnenstad van Leeuwarden plaats. Op tien bijzondere locaties in het centrum laten straattheater- en circusacts, acrobaten, dansers, muzikanten en bands het publiek zien wat ze in huis hebben.

Er is een schminkstandje van Circus Saranti, zijn er optredens van onder andere Delore, The Electric Hollers en Joey’s Nightclub, is er dans te zien van Ino Kollectiv en is er de wandeling A Guide to Music. Via fries-straatfestival.nl is het gehele programma te vinden.

Leeuwarden - Centrum, do t/m zo, diverse tijden

Kuieren langs historische plekken

Deze zomer bieden Het Gilde Joure en VVV Waterland van Friesland het Jouster Kuierke aan. De rondleiding is voor bezoekers, toeristen en andere belangstellenden. Elke dinsdag en donderdag start om 13.30 uur vanaf de VVV aan de Midstraat 99 een route vol interessante historische weetjes.

Wandel samen met een Gildegids langs oude gevels, historische panden en door smalle straatjes. Tijdens de rondleiding krijgen wandelaars de gelegenheid om de historische gerechtskamer in de ‘Jouster Toer’ te bekijken, waar in een lang verleden kleine vergrijpen direct werden berecht.

Joure - VVV, di en do t/m 30 sep 13.30 uur, 4,50 euro

Alles over het bewerken van steen

In het atelier van beeldend kunstenaar Hepie de Haan in Dokkum is er donderdag een open inloopdag . De Haan vertelt belangstellenden graag over hoe ze steen op verschillende manieren bewerkt en hoe het proces van steen naar beeld verloopt. De kunstenaar deelt graag haar plezier voor haar werk en de voldoening die ze krijgt wanneer ze steen bewerkt.

Er wordt voornamelijk gewerkt met zachte steen, ook wel speksteen genoemd. Deze steensoort leent zich bij uitstek leent voor het beeldhouwen vanwege zijn relatieve zachtheid. Met behulp van beitels, vijlen en schuurpapier kan men er prachtige objecten of sieraden van maken.

Dokkum - DeGroen! Kunst&Cultuur, do 9.30-17 uur, gratis

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda .

Een evenement aanmelden kan via redactie.vanplan.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Vrij