Meer

MEER Uitjes in Friesland: vijf tips

De komende dagen zijn er weer leuke activiteiten te beleven in provincie Friesland. Bezoek een expositie of een historisch klooster, kom wijn proeven bij een kampeerweekend in Oudega of geniet van een klassiek barokconcert.

Camp-let Camping. Foto: Archief VanPlan

Lees meer over
Vrij

Expositie met weids uitzicht op Zeedijk

Tien creatieve collega’s van het Friesland College sloegen de handen ineen voor de expositie FRIJ . Initiatiefnemer Ellen Floris is als ondersteuner werkzaam bij het Friesland College en is daarnaast fotograaf. Eind 2019 benaderde ze een aantal collega’s voor een gezamenlijke expositie in Atelier Elbow, haar eigen galerie aan de Nieuwebildtdijk 220 boven St. Annaparochie, vlakbij de waddenkust. De expositieplek bood ruimte, licht en een grote tuin voor beelden en installaties en daarnaast een weids uitzicht op de zeedijk. Omdat de expositie vorig jaar wegens de coronamaatregelen niet door kon gaan is deze verplaatst naar dit jaar.

Van 3 tot en met 12 september zijn schilderijen van Thea Hommema, Marcel van der Horst, Jelbrich de Jong (foto) en Harm de Jong te zien. Ook worden er beelden van Rolf Doderlein de Win geëxposeerd en zijn er foto’s van Ellen Floris, sieraden van Erna Gotlieb, tekeningen van Sanne van der Hulst, grafiek van Luit Middendorp en een buiteninstallatie van Liesbeth Rijpma te bewonderen. Naast de openingstijden is de expositie ook op afspraak te zien, hiervoor kan men mailen naar [email protected]

Sint Annaparochie - Atelier Elbow: expositie, vr t/m zo 11-18 uur, gratis

Bezoek Klooster Claercamp en de Alexanderkerk

Het voormalige Klooster Claercamp in Rinsumageest was van 1165 tot 1580 het grootste cisterciënzer klooster van Noord-Nederland. In de hoogtijdagen leefden hier honderden monniken en lekebroeders en hadden zij veel grondbezit en uithoven in de regio. Zo behoorde bijvoorbeeld Schiermonnikoog aan de schiere (grijze) monniken.

Tot en met 11 september kunnen geïnteresseerden een combinatiebezoek brengen aan het klooster en de Alexanderkerk, die dateert uit de 11e eeuw. Het klooster Claercamp museum aan de Klaarkampsterwei 6 is op woensdag- en zaterdagmiddag open op afspraak via [email protected]

Rinsumageest - Klooster Claercamp museum: museum, wo en za 13-17 uur, 3 euro

Sneupen bij De Spitkeet

Sneupen’ of ‘strúnen’ is de Friese vertaling voor op je gemak rondsnuffelen tussen spullen. Terwijl de een het voorwerp als rommel ziet, kan de ander een schat vinden. In het Weinhok bij Themapark openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema wordt tot en met zaterdag 4 september een verkoop van spulletjes uit grootmoeders tijd gehouden.

Gezellig sneupen en profiteren van goede gebruikte spullen tegen voordelige prijsjes. Toegang is tot en met vrijdag gratis. Zaterdag geldt er tijdens de Oude Ambachten Dag de normale toegangsprijs van het museum.

Harkema - Themapark openluchtmuseum De Spitkeet: markt, di t/m za 10-17 uur, gratis

Kampeer weekend in Oudega

Camping de Stjelp in Oudega wordt aanstaand weekend omgetoverd tot de Camp-let Camping . Tijdens de vierde editie van dit evenement zijn er shows en demonstraties op het gebied van vouwwagens en kampeerartikelen. Het terrein staat vol met Camp-let vouwwagens en accessoires; er omheen wordt naar hartenlust gekampeerd in Camp-let vouwwagens.

Mensen die mee willen kamperen zijn van vrijdag tot en met zondag welkom, bezoekers die enkel de sfeer willen proeven kunnen zaterdag het terrein gratis bezoeken; op die dag zijn er een wijnproeverij en barbecue en kan men luisteren naar live muziek.

Oudega Gem Smallingerland - Camping De Stjelp: hobby, za 10 uur, gratis

Barokconcert op een inspirerende locatie

Pianist Johan Bijhold en violist Boris Visser geven zaterdag een barokconcert in de Stephanuskerk. Het is het eerste deel in de concertserie van het Scarbo Pianisten Collectief. Initiatiefnemer van het collectief is Jasper Bon. Hij organiseert concertseries op inspirerende locaties door het hele land en programmeert daar mooie concertprogramma’s, verzorgd door professionele musici.

Over het concert van zaterdag zegt violist Boris Visser: “Dit barokconcert begint met sonates en suites van de Oostenrijkse vioolvirtuozen Heinrich Ignaz Frans Biber en de onbekende Salzburger Johan Joseph Vilsmayr. Dan trekken we naar het noorden en brengen werken van Johan Sebastian Bach ten gehore.” Opgeven voor het concert kan via scarbomusica.nl/bespreking.php.

Oldeholtpade - Stephanuskerk: klassiek, za 20-21 uur, 10 euro

Nieuws

Meest gelezen