Legendarische artiesten, herrijzende sterren en 'Mannen van niks': de cultuurtips van deze week staan in het teken van (her)ontdekking

De geest van Urban Dance Squad leeft weer, Niet Schieten! geeft een twist aan grote en kleine levensvragen en Frisicana-artiesten eren legendarische muzikanten. En dit is nog niet alles, lees gauw verder!

Rudeboy plays Urban Dance Squad ft. DJ DNA.

Rudeboy plays Urban Dance Squad ft. DJ DNA. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Lees meer over
Eropuit

Wie zijn de mannen van Niet Schieten?

Met een kritische en relativerende blik beschouwt het trio van Niet Schieten! de kleine en grote zaken des levens, om er vervolgens een onnavolgbare twist aan te geven. Maar ze zijn voorzichtig geworden: mag dit nog wel? Zijn ze wel woke? En wat betekent dit eigenlijk: woke zijn?

Logica lijkt soms ver te zoeken. Ze hebben overal een mening over, maar wat voor mensen zijn ze eigenlijk zelf? Mannen van niks is een voorstelling met een verhaal, waarbij de lach aan de spreekwoordelijke kont hangt van cabaretiers.

Drachten - De Lawei, do 20.15 uur, 23 euro

De geest van Urban Dance Squad leeft weer

Urban Dance Squad ontstond na een jamsessie in Utrecht in 1986 en maakte snel furore met hun unieke en ongehoorde mix van stijlen. Funk, soul, jazz, punk, rock en hiphop werden gecombineerd door een groep muzikanten waaronder een rapper en een DJ. De muzikanten beïnvloeden hiermee bands als Rage Against the Machine, The Beastie Boys en Red Hot Chili Peppers.

In 2000 ging Urban Dance Squad uit elkaar. In 2021 begon frontman Rudeboy het werk van Urban Dance Squad weer live uit te voeren met een set die bestaat uit nummers van alle platen die de band heeft gemaakt. Hij verzamelt een groep ervaren muzikanten om zich heen en omdat hij het niet gepast vindt om in zijn eentje de nalatenschap van Urban Dance Squad te dragen vraagt hij de originele UDS DJ DNA om ook aan te sluiten. Het project heet nu Rudeboy plays UDS ft DJ DNA . De band is inmiddels zo goed ingespeeld dat er net als in de geest van de originele Urban Dance Squad vrij wordt gespeeld en er een vergelijkbare energie wordt opgeroepen.

Leeuwarden - Neushoorn, vr 19.30 uur, 25 euro

Nieuwsgierig naar publiek en zichzelf

De Frieze muzikant Kaspar (Wiebe Kaspers) wil de luisteraar in vervoering brengen. Zijn pure stemgeluid en de inhoud die hij legt in zijn liedjes, zorgen voor een authentieke sfeer. Als zanger durft hij zich kwetsbaar op te stellen naar zijn publiek, en naar zichzelf.

Met een nieuwsgierigheid naar wat er leeft in de wereld, tussen mensen, in de natuur, weet Kaspar zichzelf een spiegel voor te houden en eigen keuzes te maken. Mysterieus op de achtergrond, magisch realistisch op de voorgrond.

Buitenpost - Paviljoen MeM, vr 20 uur, 12,50 euro

Legendarische artiesten en eigen werk

Wanted...Alive is de titel die de Friese singer/songwriters Gurbe Douwstra, Marcel Smit en Piter Wilkens hebben gegeven aan hun nieuwste liedjesprogramma in de serie Frisicana. De titel is een kleine knipoog naar de vorige show van de heren waarin een aantal covers te horen was van inmiddels overleden artiesten.

In deze vierde editie van de Frisicana-reeks hebben zij vooral liedjes gekozen van nog levende, maar daarom niet minder legendarische artiesten. Deze keer is er repertoire te horen van onder andere Paul Simon, Dolly Parton, Joe Ely, Richard Thompson, Willie Nelson en Kris Kristofferson. Daarnaast natuurlijk veel liedjes uit het eigen repertoire van Douwstra, Smit en Wilkens.

Hurdegaryp - MFC It Maskelyn, vr 20 uur, 15 euro

Armoede en eenzaamheid? Bingo!

Bingo! is een voorstelling over armoede en eenzaamheid. Tine leidt de bingo in een buurthuis, maar is te laat. Ze verontschuldigt zich en begint onbedoeld over haar pas overleden moeder, met wie ze al tien jaar geen contact had. Net zag ze haar ouderlijk huis en ontdekte de armzalige omstandigheden waaronder haar moeder blijkbaar woonde.


Terwijl Tine haar best doet om op vrolijke wijze de bingo tot een goed einde te brengen, ontleedt ze de relatie met haar moeder. Die staat opeens in een heel ander daglicht. Had ze meer moeten zien, iets anders kunnen doen? Ze vraagt het zich hardop af. Tijdens het bekende spel met de genummerde ballen word je meegenomen naar Tines jeugd. Vlak voor en tussen de tafels door speelt Tamara Schoppert deze door Herman van de Wijdeven geschreven theatertekst.

Damwâld - De Kruisweg, za 20 uur, 17,50 euro

Meer uitjes?

Neem een kijkje op lc.nl/uitagenda
Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl