Je bent sneller op je bestemming, maar populaire verkeersapps als Google Maps, Waze, Flitsmeister en Sygic kennen ook deze nadelen

Vaarwel zomervakantie, hallo files en drukke wegen. Welke apps laten ons flaneren door het verkeer? En zijn ze wel legaal? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Lees meer over
Vervoer

Waze

Je zou Waze kunnen omschrijven als een sociale applicatie. Waze verzamelt gegevens van andere gebruikers om zo actueel te blijven. De app weet waar je je bevindt, hoe snel je rijdt en of er op die plaatsen dus file is. Ook kan je zelf gemakkelijk doorgeven of er ergens een ongeluk gebeurd is, of waar er een flitscamera staat. Met andere woorden: je krijgt dus altijd realtime informatie.

Voordelen

* Toegankelijk voor zowel Android als iOs.

* Omdat Waze voortdurend informatie van gebruikers verzamelt en verwerkt, is de app altijd bijzonder actueel en zijn ook de kaarten up-to-date.

* Als je een route plant en een andere gebruiker merkt op deze route een gevaar, bijvoorbeeld een ongeval of file, op dan word je gewaarschuwd door een driehoekje op je scherm. Bij grote vertragingen zal Waze een alternatieve route voorstellen.

* Je kan de app bedienen met je stem zodat je tijdens het rijden – en zo hoort het ook – je handen op het stuur kan houden.

Nadelen

* De app richt zich enkel op automobilisten en bestuurders van gemotoriseerde voertuigen. Fietsers hebben niets aan de app.

* Soms worden snelheden tijdelijk aangepast, naar aanleiding van een ongeluk of de weersomstandigheden; die worden niet aangepast in de app van Waze.

* Het systeem steunt volledig op het sociale aspect. Als niemand deelneemt aan de community en alleen maar informatie neemt in plaats van geeft, dan kan het systeem instorten.

* Sta je stil of scroll je door de app, dan krijg je best veel reclame te zien.

Prijs: gratis

Flitsmeister

Net als Waze doet Flitsmeister een beroep op de informatie van zijn gebruikers. Alleen is de focus anders: Waze wil je het snelst op je bestemming brengen, Flitsmeister focust zich vooral op de aanwezigheid van flitscamera’s en -palen op de weg en het melden van gevaarlijke situaties.

Voordelen

* Zowel beschikbaar voor Android als iOs.

* Met meer dan 2,6 miljoen gebruikers worden er heel wat flitsers, ongevallen, stilstaande voertuigen, werkzaamheden… en ook files gemeld. Naar eigen zeggen gaat het jaarlijks om meer dan 25.000.000 meldingen. In Nederland maken sommige radiostations ook melding van mobiele flitsers op basis van de app.

* Geeft nauwkeurig aan wanneer je een vaste of mobiele flitspaal nadert. Ook krijg je een waarschuwing wanneer je te snel rijdt in een zone met trajectcontroles.

*Je kunt deze app ook gebruiken als parkeerapp

Nadelen:

* In Nederland – waar de app werd ontwikkeld – kan je Flitsmeister zorgeloos gebruiken. In andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, mag je de app wel gebruiken maar zonder de flitsersignalering.

* Je kan alleen controles melden die te maken hebben met snelheid. Een alcohol- of drugscontrole kan je niet melden.

Prijs: gratis voor de basisversie, maar voor de Pro-versie betaal je 1,99 euro per maand.

Sygic

Een klassieke navigatie-app die kaarten voorziet van tal van verschillende landen. Werkt als een klassieke gps, maar dan met tal van technologische (al dat niet te betalen) snufjes, die je kan overbrengen op het scherm in je wagen.

Voordelen

* Beschikbaar voor Android en iOs.

* Je kan kiezen voor ‘Electric Vehicle Mode’, waarbij de app aanduidt waar laadpalen staan en of ze al dan niet effectief beschikbaar zijn.

* De app gebruikt gps-kaarten van TomTom, dat misschien wel de voorloper is van de moderne navigatie. De real-time informatie wordt om de twee minuten aangepast.

* In de app worden er geen advertenties getoond van derden, alleen de eigen functies worden gepromoot.

* Je kan ook (gratis) offline gebruikmaken van de wegenkaarten in 3D-modus en ze downloaden.

Nadelen

* Je kan dan wel gratis offline gebruikmaken van de wegenkaarten, maar alleen als je een betalend lid bent worden ze maandelijks geüpdatet.

* De nadruk ligt op navigatie. Voor andere functies, bijvoorbeeld snelheidsmeters, bestaan er betere apps.

Prijs: De basisapp is gratis, maar je kan upgraden naar Sygic Premium. De eerste zeven dagen kan je daar gratis gebruik van maken, nadien betaal je jaarlijks 19,99 euro.

Google Maps

Google Maps is een product van technologie en datagigant Google, dat ook een beroep doet op zijn – gigantische – community om in realtime verkeersinformatie weer te geven.

Voordelen

* Zowel beschikbaar voor Android als iOs, al heeft die laatste standaard zijn eigen versie ‘kaarten’ op de toestellen geplaatst.

* Als je via Google Maps een winkel of horecazaak zoekt, dat geeft het ook informatie over de openingsuren. Je kan meteen ook de reviews bekijken.

* Door de vele gebruikers van de app kan het heel nauwkeurig informatie weergeven over de reistijd, verkeersdrukte, ... Ook alternatieve routes worden weergegeven.

* Google Maps denkt niet enkel aan de automobilist. Ook fietsers en wandelaars kunnen hun eigen routes uitstippelen.

Nadelen

* Google Maps heeft standaard een dataverbinding nodig. Je kan de app wel offline gebruiken, nadat je eerst je route hebt ingegeven, maar niet alle kaarten zullen downloaden en alternatieve routes worden niet weergegeven.

* Er worden best veel kleuren gebruikt en het scherm oogt vol: hierdoor worden gebruikers soms afgeleid van de navigatie.

* Alles wat je in Google doet, wordt gebruikt om een zo nauwkeurig mogelijk profiel over je op te stellen. Houd er dus rekening mee dat het bedrijf tijdens je rit heel wat informatie over jou verzamelt en verwerkt.

Prijs: gratis

menu