ANWB: 1 op de 5 fietsers voelt zich vaak onveilig op fietspad

Lang niet iedereen voelt zich veilig tijdens het fietsen in de stad. Een op de vijf fietsers geeft aan zich vaak onveilig te voelen op fietspaden binnen de bebouwde kom. Dat meldt de ANWB na onderzoek onder ruim 6000 fietsende leden.

Speedpedelecs op de doorfietsroute langs het Noord-Willemskanaal: door deze snelle elektrische fietsen nemen de snelheidsverschillen op het fietspad toe.

Speedpedelecs op de doorfietsroute langs het Noord-Willemskanaal: door deze snelle elektrische fietsen nemen de snelheidsverschillen op het fietspad toe. Foto Jaspar Moulijn

Lees meer over
Vervoer

Veelvoorkomende redenen dat fietsers zich onveilig voelen zijn de toenemende drukte en snelheidsverschillen op en rond de fietspaden. Ook weggebruikers die zich niet aan de verkeersregels houden zorgen voor een gevoel van onveiligheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om bestuurders die hun mobiele telefoon gebruiken, geen richting aangeven of naast elkaar fietsen op het fietspad.

Fietsers van 67 jaar of ouder voelen zich vaker dan gemiddeld onveilig door gedrag van scholieren in het verkeer. Ook ingehaald worden zonder dat de medefietser belt, zorgt voor deze groep bovengemiddeld vaak voor een onveilig gevoel op het fietspad.

Jongere fietsers voelen zich juist vaker onveilig door weggebruikers die geen richting aangeven, onvoldoende rechts houden of slingeren.

menu