Twitter zonder Elon Musk? Vijf vragen over het alternatieve platform Mastodon

Twitteraars stappen over op andere, vergelijkbare, berichtenplatformen. Waarom? Omdat techmagnaat Elon Musk het platform heeft overgenomen. Een van de platformen die sinds deze week rap groeit, is Mastodon. Vijf vragen (en antwoorden) over toots, boosts en instances.

De mascotte van berichtenplatform Mastodon zijn een stel olifanten.

De mascotte van berichtenplatform Mastodon zijn een stel olifanten. Illustratie: Mastodon

Lees meer over
Tech

Wat is Mastodon?

Mastodon is niet nieuw. Het platform bestaat al sinds 2016 als een ‘open source microblog platform’. Wat is dat? De bedoeling van de bedenkers was een schonere variant van Twitter te maken. Met kleinere gemeenschappen van mensen die op elkaars berichten reageren.

Open source betekent dat iedereen vrije toegang heeft tot de code waaruit het platform is gebouwd. Microblog platform doet denken aan Tumblr (blogs), Reddit (subreddits) of Discord (servers), waarbij het platform bestaat uit veel kleine servers rond gemeenschappen en onderwerpen. Op Mastodon noemen ze deze netwerken instances .

Ook belangrijk: Mastodon heeft geen algoritme dat bepaalt welke berichten meer of minder aandacht krijgen.

Welke verschillen (en overeenkomsten) zijn er?

De apps lijken best op elkaar. Je hebt hashtags, een zoekfunctie, tijdlijn, profiel (met foto en bio), beperkt aantal tekens voor je posts, media om te embedden en een hele trits mensen die (nog) niet veel meer posten dan ‘hallo wereld!’.

In het geval van Mastodon heten de ‘tweets’, ‘toots’. De ‘retweets’ heten ‘boosts’. Het vogeltje is vervangen door een stel olifanten (al dan niet in vliegtuigen en/of ruimteschepen).

Je kunt nog steeds van alle gebruikers accounts tegenkomen en volgen, maar je wordt als gebruiker het meest in contact gebracht met de mensen die jouw server (instance, dus) delen.

De eigenaren van deze servers hebben veel controle over wie toegang krijgt en houdt. En elke instance heeft eigen regels. Ik meldde me aan voor Mastodon via de instance ravenation.club. De eerste van 5 regels: ‘Don’t be an asshole’ .

Waarom is Mastodon ‘beter’ dan Twitter?

Geen oordeel over waarom je zo nodig je mening of leven moet delen in bite-size brokjes tekst. Een significant verschil is dat, in tegenstelling tot Twitter, bij Mastodon niemand eigenaar is van het platform. Jouw gegevens komen dus niet in handen van een grote techreus of multimiljonair.

Mastodon is ook nog heel knus. Met ongeveer 380.000 gebruikers per maand valt het in het niet bij Twitter (238 miljoen per dag). In plaats van allerlei vervelende reacties, is de kans groot dat je helemaal geen reacties krijgt. Of een reactie in het Spaans.

Hoezo stappen mensen over?

Na de Twitter-overname door Elon Musk kwamen er bijna 100.000 nieuwe gebruikers bij op Mastodon. Een flinke toename vergeleken met het bestaande gebruikersbestand (380.000). En #Musk en #Twitter zijn ‘trending’ op het platform.

Zij zijn waarschijnlijk bang dat onder het toezicht van Musk nog minder controle zal zijn op spam- en botaccounts. Hij wilde stoppen met het automatisch blokkeren van accounts. Toezicht zou gedaan worden door ‘echte mensen’. De vraag is of dat realistisch is met de stortvloed aan haatdragende- en onzinberichten op Twitter. De mensen die overstappen, zijn waarschijnlijk bang dat het alleen maar erger wordt. Of ze vertrouwen iemand als Musk hun persoonsgegevens niet toe.

Hoe meld je je aan?

Aanmelden is eigenlijk heel eenvoudig, maar de instances zorgen voor verwarring. Je downloadt de app en moet vervolgens kiezen bij welke server je jezelf wilt aanmelden. Deze is onderverdeeld in algemene servers, locatiegebonden servers, servers over kunst, gamen en muziek, servers voor furries, en nog een paar. Je kunt voordat je kiest een kleine beschrijving lezen over de server.

Tip: de algemene server is mstdn.social . De server met Nederlandse beheersers is m.sclo.nl.

Je selecteert je server, vult gebruikersnaam, profielnaam, mailadres en wachtwoord in. Daarna krijg je nog een bevestigingsmail en poef: je bent binnen. ‘Hallo wereld!’

menu