Ongevraagde dickpics op Instagram binnenkort verleden tijd: sociale medium gaat korte metten maken met ongewenste naaktfoto's

Het is een roemrucht fenomeen: de ongevraagde dickpic die plots in een Instagram-inbox belandt. Vrouwen over de hele wereld kunnen opgelucht ademhalen, want het lijkt erop dat dit binnenkort verleden tijd is. Instagram gaat korte metten maken met ongewenste naaktfoto’s via DM’s.

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Lees meer over
Tech

Het sociale medium gaat dit doen met behulp van een filter met de naam Nudity Protection. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie. Het filter zou niet alleen naaktbeelden automatisch moeten herkennen en tegenhouden, maar ook scheldpartijen en bedreigingen.

Het filter zal deels vergelijkbaar zijn met het zogenaamde verboden woorden-filter. Hiermee kun je als Instagram-gebruiker bepaalde woorden blokkeren. Als een reactie een van de door jou gekozen woorden bevat, wordt deze automatisch verborgen.

Instagram-filter bevindt zich nog in ontwikkelingsfase

Meta, het moederbedrijf van Instagram, zegt tegen CNET dat het filter zich nog in de beginfase van ontwikkeling bevindt en nog niet is getest. Het kan dus nog wel even duren voordat het daadwerkelijk wordt uitgerold.

Het bedrijf benadrukt dat de technologie Meta niet toestaat om privéberichten in te zien. „We werken nauw samen met experts om ervoor te zorgen dat deze nieuwe functies de privacy van mensen beschermen, terwijl ze controle krijgen over de berichten die ze ontvangen.”

Wie nog wél graag naaktfoto’s verzendt en/of ontvangt, hoeft overigens niet te treuren: Instagram laat het aan de gebruiker over of de functie wordt ingeschakeld. Ook als je het filter hebt ingesteld en een geblokkeerde foto ontvangt, heb je nog steeds de kans om de foto te bekijken.

Meer dan 750.000 mensen slachtoffer van online seksuele intimidatie

Ruim vijf procent van alle Nederlanders is een slachtoffer van online seksuele intimidatie, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zijn zo’n 750.000 mensen. Volgens artikel 420 in het wetboek van strafrecht is het ongevraagd sturen van naaktfoto’s strafbaar. De politie zal echter niet snel onderzoek doen bij aangifte van een enkele naaktfoto, dus zo’n filter is voor veel mensen meer dan welkom.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd op Metronieuws

menu