Little Nightmares 2: Eng, donker, schattig en hoopvol tegelijk | Gamereview

Little Nightmares 2 borduurt voort op het vier jaar geleden verschenen eerste deel. Eng, donker, schattig en hoopvol tegelijk.

Scene uit Little Nightmares 2

Lees meer over
Tech

Eigenlijk verscheen Little Nightmares 2 al begin dit jaar, maar deze herfst gooit uitgever Bandai Namco er voor Playstation en Xbox een ‘enhanced version’ tegenaan - en voor de Switch een ‘day one edition’ - om de game nogmaals onder de belangstelling te brengen.

In dit geval zijn de verbeteringen vooral grafisch, waardoor je iets meer details te zien krijgt. Dat vergroot de naargeestige ambiance nog een beetje meer en daar is het ook wel mee gezegd. Die speciale edities hoeven dus geen reden zijn het spel aan te schaffen.

Little Nightmares 2

Maar Little Nightmares 2 is gewoon een hele goede game, en dit jaargetijde leent zich uitstekend om je lekker onder te dompelen in de beklemmende sfeer die de makers heel goed weten te treffen.

Vijftig tinten grijsblauw – zo had dit verhaal ook kunnen heten. Die donkere kleuren, de stilte die af en toe wordt onderbroken door spannende muziek en de kleine helden die het moeten opnemen tegen grote vijanden in een boze wereld, maken dat je direct wordt meegenomen in het avontuur van Mono.

Hij is de hoofdpersoon, met zijn gezicht verborgen in een papieren zak met twee gaten voor zijn ogen. Bijgestaan door Six, een meisje dat verscholen gaat in een gele regenjas. Ze komen onder anderen een sadistische lerares tegen, een stel pestkoppen en een bloeddorstige jager.

Puzzels en obstakels

Het spel verloopt lineair: je moet je langs obstakels zien te wurmen en puzzels oplossen om verder te komen. De sinistere speelwereld, volgens de makers ‘van binnen verrot’, is een gevolg van een bromtoon die vanuit een toren komt. De oplossing van het mysterie ligt uiteraard in die signaaltoren. De twee hoofdrolspelers lijken immuun voor het signaal. Ze winnen je sympathie doordat ze ondanks alle uitdagingen en tegenslagen vastbesloten blijven - en hoopvol.

Little Nightmares 1

Little Nightmares 2 is groter en beter dan zijn voorganger uit 2017. Meer verschillende speelwerelden en meer (lastig te bestrijden) eindbazen houden je een flink aantal uren bezig. Je kunt wel zien waardoor de ontwikkelaar – het Zweedse Tarsier Studios – zich heeft laten inspireren. De Zweden werkten onder andere mee aan diverse games uit de serie Little Big Planet.

Een onderdeeltje dat ze daaruit kopieerden is het kostumeren van je kleine helden. Gaandeweg het spel kun je andere hoofddeksels opzetten. Niet heel erg functioneel voor het spelverloop, maar wel grappig.

Het mooiste aan het spel is de spanning die ontstaat doordat Mono en Six zo klein zijn. Als ze met een bijl, loden pijp of pollepel hun vijanden te lijf moeten, lijken die wapens – en hun tegenstanders – steeds een maatje te groot. Met de prachtige, weidse decors waar je doorheen manoeuvreert wordt dat effect nog eens versterkt. Heerlijke herfstgame.

Over Little Nightmares 2

Little Nightmares 2 (enhanced en day-one editon), voor alle spelcomputers.

Ontwikkelaar Tarsier Studios

itgever Bandai Namco.

Leeftijd 16+.

Nieuws

menu