Deze nieuwe functies voert Whatsapp binnenkort in

Berichtendienst WhatsApp voert binnenkort enkele nieuwe functies in. Die moeten zorgen voor meer privacy.

Eerder werd het al mogelijk om de ’voor het laatst gezien’-status te verbergen, zodat niet meer duidelijk is wanneer je voor het laatst op WhatsApp hebt gekeken. Nu zou WhatsApp ook met de mogelijkheid komen om te verbergen wanneer je online bent.

Eerder werd het al mogelijk om de ’voor het laatst gezien’-status te verbergen, zodat niet meer duidelijk is wanneer je voor het laatst op WhatsApp hebt gekeken. Nu zou WhatsApp ook met de mogelijkheid komen om te verbergen wanneer je online bent. Foto: Getty Images

Lees meer over
Tech

Gebruikers kunnen binnenkort chatgroepen verlaten zonder dat anderen dat zien. Je krijgt ook meer tijd om een bericht te verwijderen en het wordt mogelijk om zelf te bepalen wie ziet of je ‘online’ bent. Wanneer de nieuwe functies precies worden uitgerold, is nog niet bekendgemaakt.

De nieuwe functies zijn een reactie van Whatapp op beschuldigingen over de gebrekkige privacy van de chatdienst. WhatsApp, en bij uitbreiding eigenaar Meta, liggen al langer onder vuur vanwege hun (gebrek aan) beleid om de privacy van gebruikers af te schermen.

Status

Op dit moment krijgen alle groepsleden een melding wanneer een lid de groep verlaat. Whatsapp laat weten dat voortaan alleen beheerders een melding krijgen wanneer iemand een groep verlaat.

Gebruikers kunnen nu ook nog zien wanneer een contact ‘online’ is. Na de uitrol van de nieuwe functies zullen gebruikers kunnen aangeven om hun status al dan niet te delen met bepaalde contacten. Eerder was het al mogelijk om leesbewijzen (de bekende blauwe vinkjes) uit te schakelen, zodat contacten niet kunnen zien of je een bericht hebt gelezen.

Bericht verwijderen

Je krijgt ook meer tijd om een bericht te verwijderen. Dit kan nu ongeveer tot een uur na het plaatsen van de boodschap, maar een bericht weghalen blijft in de toekomst mogelijk tot meer dan twee dagen na het versturen. Handig als je spijt krijgt van een verstuurd bericht.

Volgens topman Mark Zuckerberg moeten de aanpassingen ervoor zorgen dat berichten „even veilig zijn als een gewoon gesprek tussen twee mensen.”

menu