Apps van de maand | Slim autorijden, woordspel, Bob Marley, schermtijd en vriendenupdates

Apps die het leven makkelijker, mooier of leuker maken: wekelijks in Meer magazine, maandelijks online. De apps van de maand april.

The New York Times koopt populaire internetspel Wordle

The New York Times koopt populaire internetspel Wordle ANP

Lees meer over
Tech

Slim autorijden

Smart Driver is een nieuwe dienst van de ANWB als aanvulling op het Wegenwacht-pakket. Door een connector in je auto te plaatsen krijg je in de app informatie over de conditie van je auto, waarschuwingen voor onverwachte problemen, een telefoontje van een expert bij een kritieke storing en bij een ongeluk wordt er vanzelf contact gelegd met ANWB. Op de website kun je aan de hand van een kentekencheck nagaan of je auto geschikt is voor deze (betaalde) dienst met verschillende abonnementsvormen.

www.anwb.nl/smart/driver

Dagelijks woordspel

Zes kansen om een vijfletterwoord te raden. Dat is in een notendop het woordspel Wordle. Een goede letter op de goede plaats blijft staan, een goede letter op de verkeerde plaats krijgt een kleurtje. De super-simpele webpagina Wordle gemaakt door Josh Wardle was een instant succes. Het is inmiddels een onderdeel van de New York Times-website. De Nederlandse versie heet Woordle, de Friese Wurdl. Dagelijks is er een nieuwe opgave.

woordle.nl

wurdl.frl

Verminder schermtijd

April is sinds een aantal jaar de maand waarin studenten en overige belangstellenden door ROC Friese Poort worden opgeroepen om bewuster met de smartphone om te gaan. Dit jaar is er een pagina waarop deelnemers delen hoe ze de tijd die ontstaat door minder te scrollen en te swipen gaan gebruiken. En mocht dat uit eigen beweging niet lukken dan is er een app ontstaan op de TU Delft die je helpt je schermtijd te verminderen: Unpluq, vooralsnog alleen voor Android. Kies zelf welke barrière je instelt: 10 meter scrollen of schudden voordat je je scherm kunt ontgrendelen.

unpluq.com

https://bit.ly/aprilopstil

Alles over Bob

Google is als techgigant ook initiatiefnemer van allerlei maatschappelijke projecten. Zo heeft het bedrijf zich ten doel gesteld om de nalatenschap van reggae-legende Bob Marley digitaal bijeen te brengen. Het online museum staat stampvol met (privé-)foto’s en verhalen over het leven van de Jamaicaan, gegroepeerd door gebeurtenissen zoals tournees en zijn hobby’s zoals voetbal. ,,Het is een een levend project dat de komende maanden en jaren blijft groeien’’, schrijft Marley’s zoon Ziggy bij de aankondiging op Googles blog.

artsandculture.google.com/project/bob-marley

Vriendenupdates

Soms hoeft een idee niet heel ingewikkeld te zijn om leuk te zijn. In de app BeReal maak je een vriendengroep aan. Vervolgens krijg je dagelijks op een willekeurig moment van de app een melding dat je binnen 2 minuten een foto moet maken. Er rolt dan een update uit die met de camera aan de voor- én achterkant van het toestel is gemaakt. Je bent dan op de hoogte wat je vrienden aan het doen zijn en hoe ze erbij kijken.

https://bere.al/en

menu