’Ondergepoept’ schilderij uit schuurtje verkocht voor 3 miljoen dollar

Een in een schuur gevonden werk dat wordt toegeschreven aan de Vlaamse schilder Anthony van Dyck (1599-1641), is op een veiling in New York verkocht voor 3,1 miljoen dollar (2,85 miljoen euro), meldt veilinghuis Sotheby’s.

Foto: Sotheby's

Foto: Sotheby's

Lees meer over
Opmerkelijk

Het stuk is een studie die Van Dyck maakte voor zijn schilderij St Jerome, dat in het bezit is van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Het werk beeldt een naakte oudere man af die op een kruk zit. Het is een van de slechts twee grote studies die Van Dyck maakte van levende modellen. Het is waarschijnlijk geschilderd tussen 1615 en 1618, toen Van Dyck nog een jonge kunstenaar was die samenwerkte met Peter Paul Rubens in Antwerpen.

Van Dyck

De studie is pas onlangs geïdentificeerd als een werk van Van Dyck, aldus Sotheby’s. Het stuk werd eind vorige eeuw ontdekt in de schuur van een boerderij in het plaatsje Kinderhook, in de Amerikaanse staat New York. De man die het vond, Albert Roberts, was een gepassioneerd verzamelaar van ’verloren’ stukken, aldus het veilinghuis. Hoewel volgens geruchten de achterkant van het schilderij onder de vogelpoep zou hebben gezeten, kocht Roberts het in slechte staat verkerende schilderij voor slechts 600 dollar. Niet lang daarna noemde een kunsthistorica de studie in een artikel een „verrassend goed bewaard gebleven” werk van Van Dyck.

Het schilderij is verkocht, nadat het door de nalatenschap van Roberts aan Sotheby’s was aangeboden. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de Albert B. Roberts Foundation Inc, die volgens het veilinghuis financiële steun verleent aan kunstenaars en goede doelen. In dezelfde veilingsessie werden ook werken van Agnolo Bronzino, Titiaan en Melchior de Hondecoeter verkocht.