Meer

Welk huidtype heb jij en wat kun je doen om veilig in te zon te zitten en niet te verbranden?

Mooi weer betekent voor veel mensen: genieten van de zon. De zon geeft veel mensen een prettig en ontspannen gevoel. Maar het is wel belangrijk om verstandig te zonnen en jezelf goed te beschermen.

FOTO SHUTTERSTOCK

Lees meer over
Looks

Gebruik daarom bijvoorbeeld een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Want ongemerkt kan de huid behoorlijk verbranden en verhoogt te veel zon het risico op huidkanker . Zoals bekend verschilt het type huid per mens. De één kan daardoor beter tegen de zon dan de ander.

Van nature kan ieder huidtype zich in een bepaalde mate beschermen tegen zonlicht. De huid wordt bruiner en dikker door de ultraviolette straling die in het zonlicht zit. Het kost overigens wel een paar dagen voordat de huid onder invloed van de zon dikker is geworden.

Dit zijn de vier huidtypes:

Huidtype 1 : verbrandt zeer snel en wordt niet bruin. Dit zijn vaak mensen met blond, rossig of rood haar en een bleke huid. Deze mensen hebben vaak sproeten.

Huidtype 2 : verbrandt redelijk snel en wordt langzaam bruin. Deze mensen hebben lichte huid, blond haar en lichte ogen, zoals de meeste Nederlanders.

Huidtype 3 : verbrandt zelden en wordt gemakkelijk bruin. Dit zijn mensen die van zichzelf al een lichte bruine huid hebben.

Huidtype 4 : verbrandt bijna nooit en bruint zeer goed. Deze mensen hebben meestal van nature een bruine huid.

Hoe bescherm je de huid tegen de zon?

In het algemeen geldt dat het belangrijk is dat je je beschermt met een zonnebrandcrème. Het liefst één met een hoge beschermingsfactor (30 of hoger). Hoe hoger de factor, hoe kleiner de kans op verbranden en huidkanker. Een half uur van te voren insmeren is het beste, omdat de beschermende werking dan optimaal is.


Bescherm de kinderhuid extra goed

De huid van kinderen is extra kwetsbaar voor UV-stralen in het zonlicht. Uit onderzoek blijkt dat verbranden van de huid bij kinderen een grotere kans geeft op huidkanker op latere leeftijd. Het is dus belangrijk om kinderen goed te beschermen tegen de zon. Niet alleen op het strand of in het zwembad, maar ook op het speelplein of tijdens het sporten.

Samenvattend: hoe geniet je veilig van de zon?

  • Laat de huid geleidelijk wennen aan de zon, dus tijdens de eerste zonnige dagen niet te lang in de zon.
  • Zoek zo veel mogelijk de schaduw op in plaats van de volle zon, zeker tussen 12.00 en 15.00 uur.
  • Bescherm je huid met UV-werende kleding, een zonnehoed en een zonnebril met UV-werende glazen.
  • Onbedekte huid kun je insmeren met een anti-zonnebrandmiddel met een voor uw huidtype geschikte beschermingsfactor. Herhaal dit iedere twee uur en ook na het zwemmen.
  • Ga in de schaduw zitten als de huid uitslag of jeuk geeft.
  • Kinderen zijn extra gevoelig voor zonnebrand; zorg dus voor extra bescherming (bijvoorbeeld zonnehoed, petje, t-shirt met lange mouw)

Nieuws

Meest gelezen