Last van huidziekte Acne? Dit onderzoek toont aan dat omega-3-vetzuren (vis, noten, bonen) ontstekingsremmend werken

Mensen met de huidziekte acne hebben lage niveaus van omega-3-vetzuren in het bloed. Dat hebben Duitse dermatologen bekendgemaakt tijdens het symposium van de European Academy of Dermatology and Venereology.

Acne.

Acne. Foto: 123RF

Lees meer over
Looks
Gezond

De wetenschappers denken dat deze uitkomst nieuwe mogelijkheden kan bieden voor de behandeling van de aandoening die naar schatting bijna 23 miljoen mensen in Europa treft. Hoewel het onderzoek klein is -er zijn 100 mensen onderzocht- zijn de resultaten heel duidelijk, stelt hoofdonderzoeker dr. Anne Gürtler.

Van de 100 acnepatiënten hadden 94 personen minder dan de aanbevolen niveaus van omega-3-vetzuren in hun bloed. De patiënten met hogere niveaus van het vetzuur consumeerden regelmatig peulvruchten zoals kikkererwten en linzen. Patiënten die geen zonnebloemolie consumeerden, hadden lagere niveaus van omega-3-vetzuren in hun bloed. ,,Hogere niveaus van omega-3-vetzuren kunnen mogelijk leiden tot verminderde talgproductie en verstopte haarzakjes, wat de klinische ernst van acne zou kunnen verlichten,” laat Gürtler weten.

Westers dieet

Acne wordt al lang toegeschreven aan het westerse dieet. Nu lijkt met name het lage niveau van omega-3-vetzuur de aanstichter; meer omega-3-vetzuren lijkt veelbelovend vanwege de ontstekingsremmende werking. Gürtler roept artsen op om acnepatiënten informatie te verstrekken over de invloed van hun dieet op hun huidaandoeningen bij het bespreken van behandelingsroutes. ,,Preventieve en therapie begeleidende voedingsmaatregelen komen onvoldoende aan bod.”

De bevindingen versterken volgens de dermatologen het idee dat een gezond dieet essentieel kan zijn voor langdurige remissie van acne. Omega-3-vetzuren worden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals peulvruchten, algen, noten, zaden, niet-gekweekte vis zoals wilde zalm en sardines.

,,We moeten bij de behandeling van acne dus verder kijken dan lokale huidzalven en de klassieke hormoon- en antibioticabehandelingen. Hoewel dit pad verder moet worden onderzocht, kan het hoop geven aan mensen die op zoek zijn naar een manier om hun toestand te beheersen,” stelt assistent-onderzoeker Asli Bilgic.

menu