Meer

Check de houdbaarheidsdatum van je zonnebrandcreme. De kwaliteit en beschermende werking van het smeersel lopen terug

Nederlanders kopen weer massaal zonnebrandcreme. En nu het mooie weer er eindelijk aan zit te komen, zal dat de komende dagen alleen maar meer gebeuren. Of kun je de fles vorig jaar eigenlijk nog gebruiken? Of moet je die na iedere zomer weggooien?

FOTO SHUTTERSTOCK

Lees meer over
Looks

De kwaliteit van een cosmeticaproduct loopt in de loop van de tijd terug. Dat geldt ook voor zonnebrand. Je flesje zonnebrand wordt bij gebruik geconfronteerd met zuurstof, warmte, vuil en UV-stralen. En dat is niet goed voor het product. Veel fabrikanten beweren dan ook dan je je zonnebrand na één zomer weg moet gooien, en een nieuwe moet kopen. Dat hoeft niet. Het is ook wel logisch dat ze het zeggen, want wanneer je langer doet met een flesje, verkopen zij minder. Je kunt dus gerust twee lentes en zomers smeren.

Blijft factor gelijk?

De factor is weliswaar minder geworden, maar hij is niet verdwenen. Als je daar rekening mee houdt, bijvoorbeeld door een factor 30 te smeren alsof het een factor 15 is, dan kan die halve fles zonnebrand van vorige zomer nog prima een jaartje mee.

Dermatologen schatten in dat een SPF 30 na twee jaar is teruggelopen naar SPF 27 à SPF 28. Maar ga je uit van de helft van de originele factor, dan zit je altijd goed. Meestal staat er op de fles ook een symbool hoe lang het product houdbaar is, kijk maar eens naar het getal in een klein containertje. 24M staat voor 24 maanden. Je wilt natuurlijk geen risico’s nemen.

Hoeveel moet je smeren?

Wij Nederlanders smeren volgens dermatologen veel te zuinig. Een dermatoloog zei ooit eens smeer zonnebrand zo dik als de pindakaas op je boterham. Dus bij kinderen lekker dik en wanneer je wat ouder bent kan het iets dunner.” Bovenal geldt: meerdere keren per dag. Het liefst om de twee uur.

Waterproof?

Zijn alle middelen die claimen waterproof te zijn dat ook echt? Een dermatoloog vertelde dat de vetheid van de zonnebrandmiddelen het het water tegen houdt. Volgens haar worden al deze middelen onder de beste lab-omstandigheden getest en dat heeft niets te maken met de werkelijkheid. Als we uit het water komen en ons afdrogen, vegen we de zonnebrandcreme er ook weer af. Een keertje extra insmeren kan dus geen kwaad. Wist je trouwens dat zonnebrandmiddel niet meer werkt als je een uur in zeewater hebt gelegen?

Prijsverschil

Nog een andere veelgehoorde vraag gaat over het verschil in prijs. Is een duurder middel echt beter dan een middel van een paar euro? Volgens dermatologen moet je vooral kijken naar de eigenschappen van het middel zoals de Sun Protection Factor (SPF) en of het beschermt tegen UVA en UVB. Dan moet je kijken of je het zelf lekker vindt smeren en wat bij je past en dan geeft het dus niet wat het kost.

Nieuws

Meest gelezen