Gek op lange nagels? Zo (on)hygiënisch zijn ze

Gelakt in een mooi kleurtje of zelfs met een hip printje en het liefst zo lang mogelijk: (ultra)lange nagels zijn voor velen een heus fashion statement. Maar erg hygiënisch zijn ze niet...

Foto Shuttterstock

Lees meer over
Looks

Lange nagels zijn namelijk de ideale broedplek voor micro-organismen die voor infecties kunnen zorgen, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Jeffrey Kaplan, biologieprofessor aan de American University, legt uit aan USA Today: „Hoe langer de nagel, hoe meer ruimte er is voor micro-organismen om zich te hechten.” Kaplan stelt dat er tijdens zijn studies wel 32 verschillende bacteriën en 28 verschillende schimmels onder vingernagels zijn gevonden.

Of het nu gaat om kunstnagels, lange natuurlijke nagels, gelnagels, acrylnagels: lange nagels vergroten de kans op micro-organismen eronder, stelt Kaplan.

De Britse dermatoloog dr. Cristina Psomadakis beaamt dit. Volgens haar is een nagel van niet langer dan 5 millimeter (gerekend vanaf de vingertop) ideaal om bacteriën en schimmels geen kans te geven. „Lange nagels zijn de perfecte plek voor ziekteverwekkers, waaronder virussen en bacteriën, om te groeien.”

Wie toch graag zo lang mogelijke nagels wil hebben, doet er volgens de dermatoloog goed aan om er geen kleurtje op te doen of om ze te lakken met een heldere nagellak. „Hierdoor is het beter te zien wanneer nagels vuil zijn en zul je er sneller aan herinnerd worden dat je regelmatig je handen moet wassen.”

Nieuws

menu