Meer

Vera haar huwelijk voelde als een gevangenis waarbij de deur open stond, maar ze niet kon ontsnappen | Column Irma van Steijn

Een jaar geleden kwam Vera bij me in therapie, vlak na haar scheiding. Deen was haar eerste liefde, meer dan twintig jaar had het huwelijk geduurd, ze hadden twee kinderen gekregen. De laatste sessie met Vera is hartverwarmend, ik heb echt respect voor deze vrouw.

Irma van Steijn.

Irma van Steijn.

Lees meer over
Leven

Deen kampte al zo’n vijftien jaar met forse depressies en was langzaamaan veranderd in een passieve teruggetrokken man die geen prikkels kon verdragen. Feestjes, bezoek, uitstapjes, alles werd door hem afgehouden. Hij werd steeds negatiever en gebruikte zijn hoofdpijn als reden om van alles niet te hoeven. Wel nam hij pillen, maar actief werd hij daar niet van. Hij verloor zijn baan en Vera verdiende de kost. Lange tijd probeerde ze hem te stimuleren tot activiteiten buitenshuis, maar alleen in zijn kleine veilige wereldje was hij tevreden, en dat mocht niet veranderen. Zonder het echt te willen en te beseffen werd hij de allesbepalende factor in huis en Vera een schim van zichzelf. Maar ja, hij was depressief hè, daar kon hij niets aan doen. Tja.

Nieuws

Meest gelezen