Geboren met gevoel voor humor. Baby’s kunnen al jong een goede grap waarderen

Het lijkt misschien of baby’s van slechts een maand oud niet veel meer kunnen dan eten, slapen en vieze luiers produceren, maar niets blijkt minder waar, zo blijkt uit een Brits onderzoek. Baby’s kunnen namelijk al een goede grap waarderen als ze nog maar net geboren zijn.

FOTO SHUTTERSTOCK

Lees meer over
Leven

Psychologen verbonden aan de Universiteit van Bristol hebben een studie gedaan naar baby’s en humor. Voor hun onderzoek analyseerden ze het gedrag van 671 kinderen tussen de 0 en 47 maanden. Uit de studie blijkt dat wij mensen al op heel jonge leeftijd humor kunnen waarderen. De psychologen hebben hun onderzoeksresultaten gepresenteerd in het wetenschappelijke tijdschrift Behavior Research Methods.

Leeftijd

De vroegste leeftijd waarop kinderen reageren op grapjes is volgens de onderzoekers wanneer ze nog maar één maand oud zijn. Baby’s jonger dan 12 maanden reageerden tijdens het onderzoek het meest op fysieke en visuele humor door spelletjes als kiekeboe te spelen. Ook reageerden zij wanneer volwassenen hen kietelden, grappige gezichten trokken of gekke stemmen opzetten. 50% van de kindjes rond de 11 maanden heeft zelfs al het vermogen om zelf grapjes te maken.

Grapjes

Op ongeveer 1-jarige leeftijd beginnen kinderen meer ’grapjes’ te waarderen waaraan ze zelf mee kunnen doen, zoals anderen laten schrikken of het maken van dierengeluiden.

Grappen evolueren naarmate baby’s peuters worden. Tweejarige deelnemers aan het onderzoek genoten bijvoorbeeld erg van wat onderzoekers ‘onzin-humor’ noemden. Wanneer volwassenen hen bijvoorbeeld wijs wilden maken dat honden koe-geluiden maken, dan werd er door de kleintjes gelachen of gegrinnikt.

Driejarigen lieten tijdens het onderzoek zien dat ze complexere grappen in de vorm van woordspelingen leuk vinden.

Nieuws

Meest gelezen