Weet jij hoe je vitiligo moet herkennen? De huidaandoening in vijf vragen

Bijna 1 op de 100 mensen heeft vitiligo, terwijl er nog veel vooroordelen over bestaan. Hoe herken je deze huidaandoening eigenlijk, en wat kun je er aan doen?

Er is tegenwoordig een jaarlijkse vitiligo-dag, op 25 juni.

Er is tegenwoordig een jaarlijkse vitiligo-dag, op 25 juni. Bron: Shutterstock

Lees meer over
Gezond

1. Wat is vitiligo?

Vitiligo is een huidaandoening waardoor iemand witte plekken op de huid krijgt. Het kan ook in je haar of de binnenkant van je mond voorkomen. Vaak begint het rond de mond of ogen en breidt het uit naar handen en huidplooien.

Met de tijd worden de vlekken vaak groter, en komen ze op meer plekken voor. De ziekte heeft gelukkig nauwelijks andere symptomen of bijwerkingen. Helaas geldt dat niet voor de behandelingen: sommige therapieën kunnen wel voor nare bijeffecten zorgen, zoals misselijkheid, jeuk of een verhoogde kans op kanker.

2. Hoe krijg je het?

Vitiligo ontstaat door het afsterven of niet werken van pigmentcellen. De huid heeft op die plekken dan geen pigment (ook wel melanine) meer, en wordt wit. Pigment geeft onze huid niet alleen kleur, het zorgt ook voor bescherming tegen de zon. Heb je vitiligo? Dan moet je dus extra oppassen dat je niet verbrandt.

De huidaandoening ontstaat niet zoals andere ziektes; het is waarschijnlijk een auto-immuunziekte. Je kan het zomaar krijgen, maar vaak zit het in de familie. Bij de meeste mensen beginnen de vlekken op te vallen als ze rond de 20-30 jaar oud zijn. Je kan ook vitiligo krijgen als bijwerking van andere auto-immuunziektes, of door hevige stress, brandwonden of ernstig verbranden in de zon.

Iemand anders besmetten met vitiligo is dus niet mogelijk, en het komt onder alle bevolkingsgroepen evenveel voor. In sommige landen werd dit lang niet geloofd, daar leden vitiligo-patiënten erg onder de vooroordelen die mensen over hen hadden. Nog altijd doen er rare verhalen de ronde over de aandoening, soms zoveel dat mensen er zelfs voor kiezen om hun huid medisch te laten verkleuren.

3. Wat doe je eraan?

UVB lichttherapie wordt momenteel beschouwd als de meest effectieve behandeling voor uitgebreide vitiligo, vertellen dermatologen van het Wilhelmina ziekenhuis in Assen. Deze behandeling zorgt bij bijna 60% van de patiënten dat het pigment (deels) terugkeert. Daarnaast gebruiken sommige mensen crème met corticosteroïden. Zelfs lasertherapie en pigmenttransplantaties zijn een optie.

Helaas hebben sommige behandelingen mogelijk wel negatieve bijwerkingen. Naar een perfecte oplossing voor vitiligo wordt nog altijd gezocht. Mensen met heftige vormen van de huidaandoening laten de rest van hun huid daarom soms bleken, zodat zij niet langer gekenmerkt worden door de zichtbare vlekken.

4. Is vitiligo gevaarlijk?

Ja en nee. Vitiligo is op zichzelf geen heel gevaarlijke aandoening; het is niet besmettelijk en leidt niet tot ergere ziektes. Het lastigste aan vitiligo is de kans op verbranden. Omdat de huid op die plekken geen pigment meer bevat, kan je heel snel verbranden, zelfs als je veel zonnebrand gebruikt. Dit is niet alleen pijnlijk, het zorgt ook voor een hogere kans op huidkanker. En dat terwijl het aantal zonuren in Nederland ieder jaar toeneemt.

Ook is de kans op oog- en gehoorproblemen groter bij mensen met vitiligo. Toch waarschuwen onderzoekers het meest voor de sociale impact die de ziekte op je leven kan hebben. Volgens onderzoekers van de Haagse Hogeschool en het Amsterdam Medisch Centrum schamen veel mensen zich voor de huidaandoening, en hebben mensen met vitiligo vaker last van een negatief zelfbeeld, depressie en zelfs suïcidale gedachten. En dat terwijl meer dan 200.000 mensen in Nederland de huidaandoening hebben.

5. Waarom een vitiligo-dag?

De afgelopen jaren veranderd het beeld rondom de huidaandoening snel. Beroemdheden als Jon Hamm, de hoofdrolspeler van de serie Mad Men , vertelden hoe zij met de ziekte omgaan. Model Winnie Harlow werd bekend als eerste fotomodel met vitiligo. Ook Michael Jackson gaf na lang wikken en wegen toe dat hij vitiligo had. Veel fans waren er zo erg van overtuigd dat Jackson zich schaamde voor zijn zwarte huidskleur dat een arts na zijn dood openbaar getuigde dat de popster daadwerkelijk vitiligo had. Toen de King of Pop op 25 juni 2009 overleed werd deze dag omgedoopt tot wereldwijde vitiligo-dag.

Dat al die beroemdheden open kaart spelen zorgt ervoor dat de ziekte veel bekender is geworden. De witte vlekken worden een steeds normaler beeld voor veel mensen, waardoor vooroordelen en schaamte verdwijnen. De sterfdag van Michael Jackson is postuum verworden tot een boegbeeld van zelfacceptatie, hoezeer hij zelf ook met zijn zelfbeeld vocht.

menu