Onderzoek: slaapgebrek maakt je egoïstisch(er)

Dat goed en genoeg slapen belangrijk is voor je gezondheid, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar voor je omgeving is het ook wel lekker als je uitgerust aan de dag begint. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat slaapgebrek ertoe kan leiden dat je minder geneigd bent anderen te helpen.

 Een slechte nachtrust invloed heeft op de manier waarop mensen met elkaar omgaan.

Een slechte nachtrust invloed heeft op de manier waarop mensen met elkaar omgaan.

Lees meer over
Gezond

Onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Californië zeggen op basis van hun studie dat een slechte nachtrust invloed heeft op de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Ze schrijven over hun onderzoeksresultaten in PLOS Biology.

Daarin is te lezen dat de onderzoekers hun conclusie baseren op basis van drie verschillende experimenten.

Uit het eerste experiment, uitgevoerd rond de tijd dat de zomertijd inging, bleek dat slechts één uur slapen al een groot effect heeft op iemands gedrag. De onderzoekers stellen namelijk dat het aantal donaties aan goede doelen een week na het ingaan van de zomertijd in de Amerikaanse staten die een zomertijd hanteren, met 10% daalde. In de staten die hun klokken niet terugdraaien, bleef het aantal giften gelijk.

Sociale gedrag

Kan toeval zijn, maar ook uit een tweede proef bleek dat weinig slapen invloed heeft op ons sociale gedrag. De onderzoekers analyseerden namelijk de hersenactiviteit van proefpersonen op twee momenten: na een lange tijd van wakker zijn en daarna na een goede nachtrust van acht uur. Het vermogen om empathie te tonen voor de medemens bleek aangetast te zijn na vele uren wakker zijn.

Dan het derde experiment, waaruit duidelijk werd dat vooral de kwaliteit van de nachtrust (en niet zozeer naar de lengte van de slaap) bepalend is voor iemands bereidheid om een ander te helpen. De wetenschappers analyseerden drie tot vier nachten de slaapkwaliteit van meer dan honderd proefpersonen en de deelnemers aan het onderzoek moesten vervolgens een vragenlijst invullen over hun sociale gedrag. Volgens dit onderzoek bleek: hoe beter je ’s nachts uitrust, hoe minder egoïstisch je bent.

„Deze studie toont aan dat slaapgebrek een grote impact heeft op de samenleving”, zegt Matthew Walker, een van de onderzoekers. „Hoe we ons als sociale dieren gedragen, lijkt dus sterk af te hangen van van onze slaapkwaliteit.”

menu