We gaan weer naar school en dus zijn er weer luizen. Hoe behandel je hoofdluis?

Een school is voor de hoofdluis een walhalla. Veel kinderen bij elkaar, die veel contact met elkaar hebben. Ideaal voor de luis want ze kunnen gemakkelijk oversteken van het ene hoofd naar de andere. Springen en vliegen kunnen ze niet, lopen als de beste. Dus kijk niet raar op als jij ook ineens een luis ontdekt in je haar nadat je kind ze heeft gehad. Ook volwassenen kunnen namelijk luizen krijgen.

Luizen zelf vind je alleen door met een luizenkam te zoeken

Luizen zelf vind je alleen door met een luizenkam te zoeken FOTO: SHUTTERSTOCK

Een hoofdluis is grijs-blauwig en ongeveer een millimeter of 3-4 groot. Ze leven van mensenbloed. Heeft hij bloed gedronken dan wordt hij roodbruin. Dat bloed krijgt hij door in je hoofd te bijten. Daarbij komt speeksel vrij waardoor je bloed minder snel stolt. De jeuk ontstaat door de allergische reactie. Luizen leven het liefst op je hoofd. Vallen ze van je hoofd af dan blijven ze maar 48 tot 55 uur leven.

Hoe merk je dat je luizen hebt?

Als eerst zal de jeuk op je hoofd je opvallen. Al begint de allergische reactie niet meteen. Bij een eerste besmetting duurt het soms zelf weken voordat het begint te jeuken. Op het hoofd zie je neten. Dat zijn ovale witte eitjes. Vaak kleiner dan een millimeter. Ook zitten ze vastgeplakt aan een haar. Meestal zitten ze achter de oren of in de nek. Zijn ze net gelegd dat zitten ze tegen de hoofdhuid aan. De wat oudere neten zijn door het groeien van het haar verder van de hoofdhuid afgeraakt. Luizen zelf vind je alleen door met een luizenkam te zoeken. Het lijkt alsof ze sensoren hebben voor beweging en daardoor heel handig de kam ontwijken.

Wat kun je doen?

Er zijn twee dingen die je kunt doen. Controleren op hoofdluis en ze bestrijden. Heeft een kind hoofdluis, controleer de rest van het gezin dan ook. Informeer ook de school en eventuele kinderopvang. Zolang er namelijk luis op school is, loopt je kind het risico om er last van te hebben. Blijf dus controleren. Luizen leggen ‘s nachts hun eitjes. Wanneer je ‘s avonds op luizenjacht gaat, voorkom je dat ze nieuwe eitjes leggen.

Hoe moet je luizen bestrijden?

Bestrijden van hoofdluis kan op twee manieren. Kammen met een luizen- of netenkam of een anti-luizenmiddel. Ze werken allebei even goed.

Kammen. Kam twee weken lang elke dag het haar met een luizen- of netenkam. Doe dit in combinatie met crèmespoeling. De kam glijdt dan beter door het haar.

Anti-luizenmiddel. Het beste middel is een als geneesmiddel geregistreerde lotion die dimeticon bevat. Andere middelen bevatten vaak malathion of permetrine. Gebruik het echter nooit bij baby’s jonger dan een half jaar. Dimeticon kun je wel gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. De andere middelen niet. Houd je wel aan de gebruiksaanwijzing . Vanaf de eerste dag dat je het middel gebruikt moet je je haar twee weken lang heel goed kammen met een luizenkam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Gezond