Het is Wereld Kusdag: dit wist je misschien nog niet over zoenen

Wist je dat je tijdens een tongzoen van tien seconden meer dan 80 miljoen microben uitwisselt? En dat zoenen de tanden reinigt? Speciaal omdat het 6 juli Wereld Kusdag is, delen we een aantal interessante weetjes over zoenen.

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Lees meer over
Gezond

Weerstand

De 80 miljoen microben - onmisbare micro-organismen die met het blote oog niet zijn te zien - die tijdens een zoen worden uitgewisseld, helpen je weerstand op peil te houden. Hoe dat zit?

Door zoenen krijg je een grote hoeveelheid ‘lichaamsvreemde’ microben binnen, wat zorgt voor een grote biodiversiteit in je lichaam en dat is precies wat je wilt. Vergelijk het met een ecosysteem: hoe meer variatie, des te groter de kans dat organismen overleven.

Al tongzoenend gebeurt er fysiek nog meer: je bloeddruk en hartslag stijgen, je ademhaling versnelt en je speekselproductie neemt enorm toe, wat de tanden reinigt.

Lustopwekker

In mannelijk speeksel zit testosteron, een lustopwekker. Hoe meer er wordt gezoend, des te meer testosteron de vrouw binnenkrijgt en des te meer zin zij krijgt. Dat is een van de redenen waarom mannen van natte zoenen houden.

Een andere reden is dat de man uit haar speeksel van alles kan opmaken, bijvoorbeeld of zij in haar vruchtbare periode zit.

Aantrekkelijker

Kussen maakt je op de langere termijn aantrekkelijker. Doordat zoenen je bloedsomloop stimuleert, krijgen je cellen meer zuurstof, wat een verjongend effect heeft. Daarnaast train je je kaak- en wangspieren, waardoor de huid strakker blijft.

Als kers op de taart val je er ook nog eens van af. Niet omdat je zo enthousiast en wild bezig bent, maar vanwege allerlei chemische processen die tijdens het tongzoenen op gang komen.

Tien seconden

De gemiddelde tongzoen duurt zo’n tien seconden. Europeanen en Zuid-Amerikanen blijken de meest gepassioneerde kussers.

Grappig genoeg wordt niet overal ter wereld gezoend; zo drukken Eskimo’s hun neuzen tegen elkaar. In delen van China wordt kussen op de mond zelfs als afstotelijk ervaren.

Apen

Ook dieren kussen. Zo zoenen apen als ze troost zoeken, elkaar begroeten of geschrokken zijn. Bonobo’s doen zelfs aan tongzoenen, maar daarmee zijn ze de enige diersoort.

menu