Steeds groter risico jodiumtekort bij zwangere vrouwen. Onderzoekers UMCG in Groningen: 'Vrouwen met kinderwens zijn zich hier niet van bewust'

Zwangere vrouwen in Nederland lopen een steeds groter risico dat de hersenen van hun kind zich niet goed ontwikkelen omdat ze te weinig jodium uit de voeding binnen krijgen.

Het opmeten van het hoofdje van een 5 weken oude baby op het consultatiebureau.

Het opmeten van het hoofdje van een 5 weken oude baby op het consultatiebureau. Foto: Robert Vos

Lees meer over
Gezond

Hiervoor waarschuwen de Groningse onderzoekers Frits Muskiet (emeritus hoogleraar pathofysiologie) en Janneke Dijck-Brouwer (universitair docent laboratoriumgeneeskunde in het UMCG) en emeritus hoogleraar voeding en gezondheid Gertjan Schaafsma (Wageningen Universiteit). Ze pleiten voor een campagne voor het eten van meer vis en ze adviseren dat er - net als vroeger - meer jodium wordt toegevoegd aan bakkerszout.

menu