Feit of fabel over alcohol: werkt een kop koffie tegen een kater?

Elke ochtend een kop koffie hoort voor velen van ons bij de dagelijkse ochtendroutine. Ook als je de vorige avond nét iets te diep in het glaasje hebt gekeken. Voel jij je na die kop koffie ook altijd een stukje beter, zelfs als je een kater hebt? Onze collega’s van Metro spraken met Judith Noijen, senior preventiedeskundige bij Jellinek, over het effect van een kop koffie als je een kater hebt.

FOTO SHUTTERSTOCK

Lees meer over
Gezond

Is koffiedrinken als je een kater hebt dan een slecht idee? Dat valt volgens haar wel mee. „Koffie bevat natuurlijk ook gewoon water. Als je je vochthuishouding weer op peil wilt brengen, dan kan koffie daar bij helpen. Koffie zou ook vochtafdrijvend werken, maar dat valt eigenlijk heel erg mee. Het vult je vochthuishouding aan, maar niet meer of beter dan een glas water.”

Het mentale effect van koffie

Daarnaast benoemt Noijen ook het mentale effect van een kop koffie drinken. „Als je je moe, misselijk of draaierig voelt van de dag ervoor, dan voel je je ook mentaal niet zo lekker. Voor sommige mensen helpt een kop koffie drinken, omdat ze dat koppelen aan meer energie en zich goed voelen. Op die manier kan het mentaal misschien wél een positief effect hebben, maar dat heeft dus niet zozeer met de cafeïne in koffie te maken. Cafeïne breekt geen alcohol af.”

Sneller van je kater afkomen? Dat wordt volgens Noijen dus lastig. „Het is gewoon een kwestie van uitzitten.”

Nieuws

menu