Hoe kun je energie besparen in de badkamer?

De badkamer is een ruimte die we vaak en intensief gebruiken. En hygiëne is belangrijk, dus het is ook wel logisch dat we hier veel water en energie verbruiken. Tien handige tips om het water- en energieverbruik in je badkamer wat te verlagen.

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Lees meer over
Geld

1. Neem een douche in plaats van een bad

De eerste tip is een inkopper. Maar wist je dat er wel 150 tot 200 liter water nodig is om een bad te vullen? Terwijl een douchebeurt van vijf minuten ongeveer 50 liter water kost? En om al dat water te verwarmen heb je ook veel meer energie nodig.

Daarom is het een stuk zuiniger om een douche te nemen. Heb je toch af en toe zin in een bad? Doe het dan samen met iemand anders. Zo bespaar je al snel de helft van het water en het is nog een stuk gezelliger ook.

2. Gebruik een douchetimer

Een douchetimer kan je helpen om korter te douchen. Zo’n timer heb je al voor een paar euro in huis. Het kan een zandloper zijn of een digitale douchetimer. Er zijn ook doucheradio’s te koop met een timer. Je kunt ook jouw favoriete douchenummer opzetten dat maximaal vijf minuten duurt, om jezelf eraan te herinneren om op tijd de douche uit te zetten.

3. Douche minder vaak

De gemiddelde Nederlander doucht elke dag zo’n 7,5 minuut. Als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink.

4. Gebruik een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door. In de praktijk betekent dit dat je met een waterbesparende douchekop zo’n twintig procent minder water en energie verbruikt dan met een standaard douchekop.

Met de huidige gasprijzen scheelt dit zo’n 85 euro op jaarbasis. Heb je een regendouchekop die je wilt inruilen voor een spaardouchekop, dan bespaar je zelfs zestig procent (en dus 255 euro per jaar). Je merkt overigens niet dat er minder water out de douchekop komt, want er wordt lucht bijgemengd, dus je hebt toch een goede straal.

5. Neem een thermostatische mengkraan

We willen je niet op kosten jagen, maar als je toevallig een nieuwe badkamer krijgt, zorg dan voor een thermostatische mengkraan. Die zorgt ervoor dat douchewater sneller op de temperatuur is die jij hebt ingesteld. Dat is niet alleen prettig, maar het bespaart gemiddeld ook duizend liter water per jaar!

6. Laat de kraan niet lopen

Draai de kraan zo vaak mogelijk dicht als je je inzeept, je haren wast of je benen scheert. Het is natuurlijk gemakkelijk om de kraan te laten lopen, maar zo kan er tot wel twintig liter water per minuut verdwijnen. En dat loopt natuurlijk snel op.

7. Douche koud(er)

Een nieuwe trend is natuurlijk koud douchen. We geven toe, het is even wennen, maar het is hartstikke gezond! Je wordt er alerter van, het geeft je immuunsysteem een boost (evenals je huid en je haar) en het versnelt spierherstel. Koud douchen schijnt zelfs stress te verlichten en depressie te voorkomen.

menu