Vier de verjaardag van de koning met een zelfgemaakte oranje tompouce | wat eten we vandaag?
De tompouce is een populaire traktatie op Koningsdag in Nederland. Het is een traditionele lekkernij die bestaat uit twee lagen bladerdeeg gevuld met banketbakkersroom en bedekt met een laag roze glazuur. Op Koningsdag worden er vaak oranje tompouces verkocht. Wij maken ze dit jaar gewoon zelf.

Oranje tompouce Foto: Shutterstock
Dat de oranje tompouce het officieuze gebakje van Koningsdag is, hebben we te danken aan onze koninklijke familie. Toen Willem-Alexander op 27 april 1967 werd geboren, at de koninklijke familie niet alleen beschuit met blauw-witte muisjes, maar ook oranje tompoucen. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat de Oranjes de geboorte van een nieuwe koning vieren met wat droog beschuit en blauw-witte muisjes. Een tompouce is een stuk luxueuzer en wat is er beter dan een gebakje in de eigen familiekleur?
Ingrediënten voor 6 tompoucen
- 6 plakjes roomboter bladerdeeg ( uit de diepvries)
- 1 eidooier
Voor de room
- 6 eidooiers
- 500 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 100 gram suiker
- 75 gram bloem
- 1 vanillestokje
Voor het glazuur