Heerlijk met Oud & Nieuw: 3 recepten voor appelbeignets

Naast de oliebollen, kniepertjes en champagne mag een schaal appelbeignets ook écht niet ontbreken tijdens de jaarwisseling. Maar die kun je op verschillende manieren maken. Drie lekkere varianten van appelbeignets

Foto Culy

Foto Culy

Lees meer over
Eten en drinken

Appelbeignets kom je op verschillende manieren tegen: plakken appel gewenteld door een vochtig beslag of bedekt met een laagje bladerdeeg. Met dit recept maak je de laatste versie.

Voor 12 appelbeignets:

Voor het (snelle) bladerdeeg:

  • 250 gram koude boter
  • 250 gram bloem
  • 4 gram zout
  • 125 ml ijskoud water

Voor de beignets:

  • 4 goudreinetten
  • 450 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • Frituurvet

Het recept

Snijd de boter in blokjes. Meng de bloem met het zout, en kneed met het water en de boter tot een deeg. Zorg dat de boterblokjes nog redelijk intact blijven. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 bij 15 centimeter.

Vouw het deeg in drieën in elkaar. Draai het deegpakketje een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek, vouw wederom in drieën op. Dit is één ‘toer. Laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten en herhaal de toer nog twee keer.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijd de appels in drie plakken van gelijke dikte. Meng de suiker met het kaneelpoeder. Rol het deeg uit tot een dikte van twee millimeter. Steek 24 cirkels uit het deeg met een doorsnede van tien centimeter.

Verdeel over de helft van de deegcirkels de plakken appels. Vul het gaatje van de appel met een eetlepel kaneelsuiker. Bestrijk de zijkanten met water en leg de andere deegcirkel erop. Druk de randen goed aan.

Verhit de olie tot 180 graden. Bak de appelbeignets om en om ongeveer zes minuten. Laat de appelbeignets kort uitlekken op keukenpapier en wentel ze door de rest van het kaneelsuiker.

Makkelijke appelbeignets

Voor de appels:

  • 2 middelgrote appels, geschild en grof geraspt
  • 1 theelepel citroenschil
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 snufje kaneelpoeder

Voor het beslag:

  • 150 ml zure room
  • 100 gram suiker + 2 eetlepels suiker
  • 2 grote eieren, gescheiden
  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • ¼ theelepels gemalen nootmuskaat
  • ¼ theelepels zout
  • 2 ½ eetlepels ongezouten boter, gesmolten
  • Plantaardige olie, om in te frituren
  • Poedersuiker

Hoe maak je ze?

Meng de geraspte appel met de citroenschil, citroensap en kaneel en laat dit een paar minuten staan, zodat de appel zacht wordt.

Mix voor het beslag de zure room, 100 gram suiker en eidooiers door elkaar. Roer de geraspte appel (plus eventueel sap) erdoorheen. Zeef in een aparte kom de bloem, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout. Roer dit door het zure room mengsel, totdat alles gemengd is. Voeg dan de gesmolten boter toe.

Klop het eiwit met een garde of mixer tot schuimend (nog niet stijf!) en voeg dan 2 eetlepels suiker toe. Blijf kloppen, totdat het eiwit zachte pieken vormt. Spatel het eiwit voorzichtig door het beslag. Zorg wel dat je het beslag direct gebruikt.

Giet de olie in de frituurpan (of in een diepe, grote pan) en verhit de olie tot 175 graden. Bekleed een bakplaat met keukenpapier met een ovenrek erboven, hier kunnen de appelbeignets straks op uitlekken.

Gebruik een kleine ijslepel voor het deeg en laat steeds een lepel voorzichtig in de olie vallen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de beignets overblijft om te garen; niet teveel tegelijk, dus. Frituur de beignets ongeveer 3 minuten aan iedere kant en haal ze met een schuimspaan uit de olie. Laat ze minimaal 10 minuten uitlekken en afkoelen op het rooster.

Bestrooi de beignets voor het serveren met de poedersuiker.

Appelbeignets met amaretto

Dit recept voor appelbeignets met amaretto is geïnspireerd op een recept voor Italiaanse appelbeignets, frittelle di mele genaamd. Kijk, dat klinkt toch leuk? De rum vervangen we door amaretto, ook voegen we een snuf kaneel en wat geraspte citroenschil toe. Een snufje zout maakt je zoete beignets nóg lekkerder, let maar op.

Appelbeignets met amaretto

Voor 16 stuks:

  • 4 appels (bijvoorbeeld Goudreinetten of andere zoetzure appels)
  • 30 ml amaretto
  • Geraspte schil van 1/2 citroen
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 250 ml volle melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel kaneel
  • Poedersuiker

Deze appelbeignets zijn niet geschikt voor kinderen!

Hoe maak je appelbeignets met amaretto

Maak eerst het beslag. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en meng met de suiker en een snuf zout. Klop in een andere kom het ei los met de melk en het vanille-extract. Meng dit rustig door de bloem tot je een glad beignetbeslag overhoudt.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijd ze in vier plakken. Leg ze op een schaal. Bestrooi ze met de kaneel en druppel de amaretto eroverheen. Verdeel ook de citroenrasp over de appels.

Zet ramen en deuren open en zorg dat het wasrek met schone was uit de kamer is, want we gaan frituren. Verhit daarvoor een ruime hoeveelheid olie in een pan op het fornuis of een frituurpan. Je wil dat de olie 180 graden aantikt.

Test of de olie heet genoeg is door er een beetje beslag in te druppelen; dat moet er in enkele seconden mooi bruin uitkomen.

Dompel de schijfjes appel onder in het beslag zodat ze helemaal bedekt zijn. Leg ze voorzichtig in de hete olie en frituur ze in 2 minuten per kant goudbruin.

Laat de appelbeignets daarna even uitlekken op een stapeltje keukenpapier. Bestrooi ze met véél poedersuiker.

Wil je ze later eten? Warm ze even op in een oven op 160 graden.

menu